Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

"Milletimizle paylaştığımız reform gündemimizi belirlediğimiz takvime uygun şekilde yürüttük. Ekonomide cari açığının azaltılmasına üretimin güçlendirilmesine karşın çok sayıda reformu hayata geçirdik. İnsan Hakları Eylem Planı'nı kamuoyuna sunduk. 3 hafta önce de ekonomi reformlarımızı kamuoyuna açıklamıştık.

EN ÖNEMLİ REFORM BAŞLIĞIMIZ YENİ BİR TÜZÜK

Hukuktan ekonomiye kadar uzanan ve milletimiz göre memnuniyetle karşılanan reform programlarımızın takvimlerine uygun olarak yürümesini sağlayacağız. Bir bu reformlara sahip çıkacağız. Biz bu reformlara sahip çıkacağız. En manâlı reform başlığımız milletimize verdiğimiz sivil tüzük sözümüzdür. Anayasalar yaşamış metinler olduğu için kuşkusuz gerektiğinde değiştirilebilir.Ülkemizin yönetim sistemini başkalaşmak için en köklü değişimi gerçekleştirmiş olmamıza rağmen mevcut anayasamızdaki bu sorunu gideremedik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ülkemize kazandırdıklarını salgın döneminde mükemmel gördük. Hızlı karar mekanizması, ülkemizin bu yönde pozitif ayrışmasını sağladı. Tüm kesimlerin yeni anayasaya katkıda bulunmasını bekliyoruz. 2053 vizyonunun omurgasını oluşturacağını düşündüğümüz yeni anayasa için her türlü fikre açığız. Gelecek nesillerin bizi hayırla yad etmesini sağlayan yeni bir anayasayı ülkemize kazandıracağımıza inanıyorum. Yeni tüzük süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tahkimi açısından da bir fırsat olacaktır.

Dünyanın en güzel ve kadım coğrafyasındaki bin yıllık varlığımızı kesintisiz güçlendiriyoruz. 

AŞILAMADA EPEYCE İLERİ SEVİYEDEYİZ

Koronavirüs salgını, uygulamaya koyduğumuz tedbirlerden etkilenen kesimler ilk kez edinmek üzere hepimizin hayatında değişik zorluklara yol açtı. Sağlık altyapımız bir uçtan bir uca kimi ülkelerde görülen felaketleri yaşamadık. Salgınla mücadele en manâlı araçlardan biri olan aşılamada oldukça ileri seviyedeyiz.

Salgın sürecinde fabrikada çarklar hiç durmadı. Aksaklığa meydan verilmedi. Karayollarımıza, demiryollarımıza, hava yollarına yaptığımız yatırımların önemi bu dönemde iyi anlaşıldı.

YATIRIMCILARA SESLENDİ: "GELİN ÜLKEMİZE YATIRIM YAPIN"

Buradan tüm yatırımcılara sesleniyorum. Gelin ülkemize yatırım yapın. Bundan Böyle ülkemiz yapılacak yatırımların, küresel düzeyde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye bölgesinin üretim ve ticaret merkezi olmasının ötesine geçerek küresel bir merkez haline geliyor. Vatandaşlarımız evlerinde tuttuğu altın ve dövizleri ekonomiye kazandırma çağrımı yinelemek istiyorum.

Geçtiğimiz sene ülkemizde 103 bin yeni şirket açılırken kapanan şirket sayısı 16 bini bile bulmadı. 75 bin 700 adet milletlerarası sermayeli şirketin 11 binden fazlası geçtiğimiz yıl faaliyete başladı.

Ülkemizde afet tellalları siyasetten medyaya değin tekrar meslek başında. Milletimiz bir tarafta İstiklal Harbi'ni verirken, öteki tarafta bir kesim manda savunuculuğu yapıyor. Her yatırıma karşısında birileri 'istemeyiz' diye ortalığa dökülüyor. Terörle mücadele ederken, terörün yanına duranlar hiç eksik olmadı. 15 Temmuz darbe girşiminde darbe şakşakçılığı yapanları da unutmadık. Biz bunların hiçbirine itibar etmedik. Su üzerinde yürüseniz bile yüzme bilmiyor diyerek bu durumu aksine çevirdik. Türkiye sürekli artan imal kapasitesi, gözü kara girişimci ve ihracatçı potansiyeli ile hedeflerine kararlılıkla ilerlemektedir.

Tuzakları bozarak, önümüze çıkartılan engelleri aşarak yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakta kararlıyız. Ülkemize diz çöktüremeyeceğini anlayanlar, hemen de gözünü milletimizin birliğine, beraberliğine ve dirliğine diktiler. Milletimiz bu oyunu gördüğü için sıkı sıkıya kenetlenmiştir.

Türkiye'nin hakimiyet haklarına saygı göstermeyen, ahlaka uygunsuz hiçbir dayatmanın bizim nezdimizde kıymeti yoktur. Suriye'den Libya'ya, Akdeniz'den Ege'ye değin her türlü mücadelemize bu anlayışla devam ettik. Haklı olduğumuza zaman içinde bütün dünya tanıklık etmiştir. Bu doğrultuda, önümüzdeki günlerde böylece çok hayırlı gelişmeyi birlikte yaşayacağız.

Ulusal iradenin temsilcisi olan TBMM ile, yürütmemizin sorumluluğunu üstlenen Cumhurbaşkanlığı, bağımsız adalet, meslek adamları velhasıl milletimizle bu kutlu mücadeleyi zafere ulaştırana kadar durmayacağız.

SALGINDA ŞARTLARI ZORLUYORUZ

Salgından etkilenen bütün kesimleri yakından peşine düşüp takip ediyoruz. Desteklemek için şartları zorluyoruz. Kısıtlamadan bunalan milletimize nefes aldırmaya, bezginlik yaşayan esnafımıza yol açmaya çalışıyoruz. Avrupa'daki böylece fazla ülkeye tarafından tedbirleri akıllı bir şekilde uygulayan ülkeler arasındayız. Salgının tedbirleri konusunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı almak zorundadır.

Salgının tedbirleri konusunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı olmak zorundadır. Bugün de Kabine toplantısında salgınla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yaptık. genel olarak her ne dek vaka sayıları artsa da yatan hasta ve yoğun bakım hasta oranları aynı düzeyde yükselmiyor. Ölüm sayılarının artması mevcut uygulamaları gözden geçirmemize mecbur bırakmaktadır.

ALINAN YENİ KARARLAR

*Fazla yüksek riskli illeri temsilci şehirlerimiz 58'e ulaştı. Elimizdeki veriler ışığında şu hususları bugün paylaşma kararı aldık.

*Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması 21.00 -05.00 olarak devam edecek.

*Kırmızı illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

*Restoran ve kafeler bütün Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirtilen kurallara tarafından uygulanacak.

*Ramazan ayında ise ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Sadece Ramazan her tarafında Türkiye genelinde lokanta ve kafeler hizmetlerini paket servis ile sınırlandıracak.

*Ülke genelinde sahur ve toplu iftar düzenlenmeyecek. İşletmelere bazı katkılar sağlayacağız."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/cumhurbaskani-erdogandan-onemli-aciklamalar-haberi-530575