Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre Çin Rahatsızlık Kontrol ve Korunma Merkezi kadar hazırlanan raporlardan ve Covid-19 pandemisinin başından itibaren yapılan bütün araştırmalardan elde edilen iki manâlı sonuç var. Birincisi hastada kalp hastalığı varsa, Covid-19 enfeksiyonu daha ağır seyredip, ara sıra ölümcül olabilir. İkincisi ise hastada altta yatan kalp hastalığı olmasa zeka, Covid-19 miyokardite yani kalp kası iltihabına, kalp yetersizliğine, ritm bozukluğuna veya pıhtı oluşumuna yol açabilir.

Dolayısıyla Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selen Yurdakul, pandemide yürek sağlığı için uyarı edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı…

KİMLERDE AĞIR SEYREDER?

Daha önce kalp damar hastalığı geçirmiş olan hastalar yani kalp krizi geçirmiş, anjiyografi ile damar tıkanıklığı saptanmış, stent takılmış ya da by-pass operasyonu geçirmiş hastalarda Covid-19 enfeksiyonunun çok daha ağır hatta ölümcül seyrettiği görülmektedir. Fakat altta yatan bir yürek hastalığı olmayan hastalarda da bu enfeksiyonun yürek damar tutulumuna yol açabildiği görülmüştür.

KALP KASINI BOZABİLİR

CovId-19 sadece enfeksiyon esnasında yok, uzun dönemde de yürek damar hastalığı riskini artırabilir. Bu riskli durum, daha evvelden kalp yetersizliği bulunmayan kişilerde de görülebilir. Kliniğimizde, Covid-19 pandemisi esnasında yatan tüm hastalarımıza ekokardiyografi yapılmış ve kalp kası hareketleri, yürek yetersizliği gelişme riskleri incelenmiştir. Bütün hastalarımıza yaptığımız ekokardiyografi incelemesinde birincil yatış günlerine göre, hastalığın ilerlediği dönemlerde, yürek kası hareketlerinin bir arz bozulduğu saptanmıştır. Bu netice, Covid-19 enfeksiyonunun kalp kasını bozabildiğini ve kalp yetersizliğine niçin olabildiğini göstermektedir.

HAREKETSİZ KALMAYIN

Özellikle kronik yürek hastalığı olan hastalara bu dönemde uyuşuk kalmamalarını öneriyoruz. İnaktif hayat, kalp damar hastalığı riskini artırmakta ve var olan durumu da kötüleştirmektedir. Uyumlu egzersizle, sadece yürüyüşle bile bu hastaların tansiyon düşmekte ve akciğer kapasiteleri artmaktadır ama, bunlar olumlu etkilerdir. giderken maske-mesafe ve hijyene çok uyarı edilmelidir.

İLAÇLARINIZI KESMEYİN

Pandeminin başlangıcında “ACE inhibitörü” olarak bilinen hap grubunun, bu virüsle enfekte olma eğilimini artırdığı ve bu ilaçları kullanan hastalarda enfeksiyonun daha ağır seyrettiği yönündeki direktifler nedeniyle bazı hastalar ilaçlarını bırakmıştır. Ancak bu bilgilerin bilimsel bir kanıtı yoktur, hatta çoğu hastada enfeksiyonun seyrinde bilhassa bu ilaçların üstünlük sağladığı yönünde veriler de mevcuttur. Üstelik Covid-19 tedavisinde yararlı olabildiği kayıtlı kolesterol düşürücü “Statin” adlı ilaçların da kesilmemesi gerekir.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/dikkat-kalbimiz-tehlikede-haberi-532550