Dondurulmuş embriyolardan doğan çocuklarda kanser riskinin daha fazla olduğu görüldü…

Bilim insanları, donmuş embriyolardan doğan tüp bebeklerinin (IVF) daha yüksek kanser riski altında olduğu sonucuna ulaştı. Geniş detaylı bir İskandinav araştırması, donmuş embriyoların kullanımıyla doğan çocukların öteki yöntemlerle doğan çocuklara kadar kanser olma riskinin az da olsa artabileceğini gösteriyor.

Aslında kansere yakalanmış çocukların sayısı düşük ancak araştırmacılar, embriyoların dondurulup çözülmesinin gelecek nesillerin sağlığını nasıl etkileyebileceği hakkında daha pozitif şey öğrenilene dek kliniklerin “her şeyi dondur” yaklaşımından uzaklaşmaları gerektiğini söylüyorlar.

IVF sayısı aralıksız artıyor

Avrupa'da yaklaşık 12 çocuktan birinin şimdi tüp bebek (IVF) dahil olmak üzere doğurganlık tedavileri ile doğduğu tahmin ediliyor. Bu asistan üreme teknoloji, bir laboratuvarda insan yumurtası ve sperminden embriyoların oluşturulmasına ve üç gün sonradan hastanın rahmine aktarma edilmesine olasılık tanıyor.

Oysa giderek daha sık olarak, IVF embriyolarının hamilelik için implante edilmeden önce birkaç ay ya da yıl boyunca dondurulması seçim ediliyor.

8 milyon çocuk 170 bin IVF vakası incelendi

İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, açık erişimli PLOS Medicine dergisinde yayınlanan çalışmaları için Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç'teki yaklaşık 8 milyon çocuğun tıbbi verilerini çözümleme etti.

Bunların 22 bin 630'u donmuş açılmış cenin transferinden sonra doğanlar da dahil elde etmek üzere 170 bin IVF vakası incelendi.

Araştırma, donmuş ve gevşemiş cenin transferinden daha sonra doğan çocukların, taze embriyo transferinden sonradan doğan ve herhangi bir doğurganlık tedavisi görmeden doğan çocuklara tarafından kanser riskinin takriben 1,6 ila 1,7 kat daha yüksek olabileceğini buldu.

Risk bu şekilde görünse de gerçekten oluşan rakamlar binde 2 gibi çok daha eksik sayıda.

Göteborg Üniversitesi'nde kadın doğum ve jinekoloji profesörü ve araştırmanın ortak yazarlarından Christina Bergh, Euronews Next'e verdiği demeçte, "Fiilen bu yükselme oldukça mütevazı. Bu şekilde doğmuş çocukların çoğu şimdilik sağlıklı" dedi.

Bu niçin önemli?

yine de ekip, donmuş çözülmüş embriyo transferi kullanılarak doğan çocukların sayısı arttığından ve çoğu ülkede bundan böyle taze embriyo transferlerinden sonradan doğan çocukların sayısını aştığından, bulguların dikkate değer olduğunu söylüyor.

Önceki çalışmalar, donmuş embriyo transferlerinden sonradan doğan bebeklerin, makrozomi (4 kg'ı aşan doğum ağırlığı) riskinin de yüksek olduğunu ve bunun kendisinin daha yüksek çocukluk kanseri riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

bununla birlikte, 'embriyoların dondurulması' uygulaması ile 'çocukluk kanseri riski' arasındaki herhangi bir ilk elden temas üzerine yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar gösteriyor.

Araştırmacılar, bu çelişkilerin bu nesil çalışmaların sınırlı boyutundan kaynaklanabileceğini söylüyor. Çünkü ayrıca çok az çocuk gerçekten kanser geliştiriyor hem de ülkeler arasındaki kanser tescil uygulamalarında farklılıklar mevcut.

Ancak yeni çalışmanın gücü, yüksek nitelikli sıhhat kayıtları ile bilinen dört İskandinav ülkesinde otuz yıl değin bir vakit boyunca doğan popülasyonlara bakarak geniş örneklem büyüklüğüne sahip olması.

Fakat yazarlar, yeni çalışmalarının donmuş embriyo transferlerinin çocuklukta gelişen kanser riski ile kesinkes ilişkilendiremeyeceğine de uyarı çekiyor. Verilerin gözlemsel olduğunu ve bunun yanı sıra kalıtımsal, ve yaşam tarzı gibi diğer faktörlerin göz ardı edilemeyeceğini belirtiyorlar.

Lösemi ve beyin tümörleri

Bu çalışmada bulunan en yaygın kanser türleri  lösemi ve merkezi sinir sistemi tümörleri oldu.

Takım, 'IVFTen daha sonra doğan çocuklar' ile 'spontan gebe kalma' arasındaki; 'dondurulmuş embriyo transferi' ve 'taze cenin transferinden sonra' doğan çocuklar arasındaki ve 'donmuş embriyo transferinden daha sonra' doğan çocuklar ile 'spontan hamile kalma' arasındaki kanser risklerini de karşılaştırdı.

Embriyo evresi, anne yaşı, doğum sırası, cinsiyet, doğum ağırlığı ve bebeklerin tek mi yahut daha artı sayıda mı olduğu gibi olası değişkenleri de hesaba kattılar.

Analizler; 'donmuş-çözülmüş embriyo' transferinden daha sonra doğan çocukların, 'taze cenin' transferinden sonradan doğan ve 'yardım olmadan doğan' çocuklara tarafından daha yüksek kanser riski altında olduğunu gösterdi.

Tek bir grup olarak inceleme edildiğinde ise (donmuş-gevşemiş transfer ve taze embriyo transferi dahil) herhangi bir doğrum yardımı türünün kanser riskinde artışa neden olduğu görülmedi.

Çalışma, "Donmuş-gevşemiş embriyo transferi sonrası doğan çocuklarda muhtemel daha yüksek kanser riskinin nedeni bilinmiyor" diyor.

Araştırmacılar, araştırma büyük olmasına rağmen, donmuş-gevşemiş cenin transferinden sonra doğan ve sonra kanser geliştiren çocuk sayısının düşük olması (48 olgu) sebebiyle, bulgularının özenle yorumlanması gerektiğini vurguladı.

 

Kaynak: Euronews Next

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/dondurulmus-embriyolardan-dogan-cocuklarda-kanser-riski-yuksek-haberi-553958