Üzüntü yaratan yeni koronavirüs varyantı XBB'ye dair bütün bilinenler

Independent Türkçe'de bulunan habere tarafından, Yeni koronavirüs varyantı XBB, son günlerde bazı ülkelerde olgu sayısını artırarak üzüntü yaratıyor.

Varyantın Avustralya, Singapur, Danimarka ve Japonya dahil elde etmek üzere 17'den artı ülkeye yayıldığı düşünülüyor.

Virüse dair böylece fazla asılsız iddia medyada yayılırken, akıllarda çoğu soru işareti belirdi.

İşte XBB'ye dair tüm bilinenler…

Gerçekte Omicron'un bir parçası

Omicron, uzun süredir koronavirüsün en dominant varyantı. Son derece bulaşıcı olmasına karşın hastalıkların büyük ölçüde hafif ilerlemesi, birçok ülkede normalleşmeye yönelik adımların atılmasını sağladı.

böylece çoğu birey yeni varyant haberleri karşısında endişeye kapılıyor. Akıllarda "Bitmiş karantinalar dönemi mi başlayacak?" sorusu beliriyor.

öte taraftan XBB, doğrusu Omicron'dan bağımsız bir varyant yok. Omicron'un iki daha alçak varyantının (BJ.1 ve BA.2.75) kombinasyonundan oluşuyor ve kendisi de bir alt varyant olarak görülüyor.

"Singapur varyantı" seslenmek hatalı

XBB'nin medyada Singapur'la ilişkilendirilmesinin nedeni virüsün ilk olarak bu ülkede görülmesi yok. Singapur'daki Kovid vaka sayısı 10 Ekim'de 4 bin 719'ken XBB'nin etkisiyle bir gün sonradan 11 bin 732'ye yükseldi. Bu da virüsün Singapur'la anılmasına neden oldu.

Ayrıca ülkede yerel vakaların yüzde 54'ünün XBB'den kaynaklandığı düşünülüyor.

Fakat XBB, fiilen daha ağustosta Avustralya, Bangladeş, Danimarka, Hindistan, Japonya ve ABD'de dolaşımdaydı.

Singapur Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı'nın yöneticilerinden Dr. Sebastian Maurer-Stroh, XBB'nin "Singapur varyantı" diye adlandırılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Maurer-Stroh, XBB varyantının, Singapur'da tespit edilen ilk vakalardan birkaç hafta önce kayıt altına alındığını ifade etti.

"Ölümleri artırmadı"

Sağlık Durumu Bakanı Ong Ye Kung, yeni alt varyantın çok yakından izlendiğini belirtiyor. Geçen hafta yaptığı basın açıklamasında, "XBB, öteki bütün alt varyantlara hakim olabileceğini gösteren özellikler sergiliyor" diyen bakan, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Dünyanın çoğu uygun saptandı ama Singapur'da fazla seri yayılıyor. Üç hafta içinde günlük vakaların yarısından fazlasına ulaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada XBB'nin şiddetli Kovid vakalarını ve buna tabi ölümleri artırdığı söylentisi de yalanlanmıştı.

Açıklamaya göre XBB kaynaklı vakalar artsa da durumu ciddi olan hastaların sayısı nispeten düşük kalmaya devam ediyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/endise-yaratan-yeni-koronavirus-varyanti-xbbye-dair-tum-bilinenler-haberi-556020