Sabahleyin Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine tarafından borç yapılandırması milyonlarca kişiye erken emeklilik yolunu da açtı. Sigorta süresi durdurulanlar ve Bono-Kur borçluları e-devlet üzerinden başvurup yapılandırmaya gitgide artarak ekimde emeklilik hakkı kazanacak.

Yasadan adet edinmek isteyen Bono-Kur'luların cinayet ve faizleri silinecek. Ödeyecekleri yeni sayı, enflasyon farkı ile hesaplanacak. Peşin ödeyenlerse bu farkın yüzde 90'ından kurtulacak. Yapılandırmadan muamele etmek için 31 Ağustos'a kadar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) uygulamak gerekiyor. Başvuranlar, 30 Nisan 2021'e değin oluşmuş prim borçlarını yapılandırabilecek.

UYGULAMA ŞARTLARI NE?

Prim borç yapılandırmasından kendi adına ve tarımda çalışanlar, köy ve semt muhtarları, Bono-Kur'lular yararlanabiliyor. Sigorta primi, yönetimle ilgili para cezası, işsizlik sigorta primi gibi borçların peşin veya ilk taksit ödemelerinin 31 Ekim akşamına dek yapılması gerekiyor.

Bağ-Kur sigortalıları ihya borçları için sigorta dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik ilk müdürlükleri veya merkezlerinde 1 Temmuz ile 1 Kasım tarihleri arasında başvuracak.

Sosyal Emniyet Kurumu'na başvurarak durdurulan sigortalılık süreleri için ödenecek prim tutarının hesaplatılması gerekiyor. Birinci taksiti 31 Ekim tarihine kadar ödeyenlerin geçmişte durdurulan hizmet süreleri canlandırılacak, sigortalılık süresine eklenecek.

Bu tarihe kadar yapılandırma kanunundan yararlanmayanların 31 Nisan tarihinden önceki prim borcu yer alan hizmetleri durdurularak prim borçları silinecek. Faaliyetlerine devam edenlerin sigortalılıkları 1 Mayıs tarihi itibarıyla her tarafta başlatılacak. Sigortalı veya hak sahipleri kadar talep edilmesi durumunda durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı sigortalılık süresi olarak değerlendirilebilecek. Bunun için talep tarihindeki prime kazanç tutarı üzerinden hesaplanan borcun tamamının 3 ay içinde ödenmesi lüzum.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VERİLEBİLİR 

Daha önce durdurulan hizmet sürelerini canlandıranlar içinde emeklilik bekleyenler başvuru formu verip emekli olabilecek. Ulus bankaları da yapılandırmadan yararlanıp emekli olacaklara kredi desteği konusunda dizi refah sağlıyor. Ölüm eden sigortalının hak sahipleri de başvuruda bulunarak vefat aylığı alabiliyor.

Sigortalılık süresini canlandıranlar mevcut borcun sadece üçte birini ödeyecek. Ödemenin yapıldığı tarihteki minimum ödenti üzerinden hesaplama yapılıyor. Hangi yıl olursa olsun geçmişte dondurulan sigortalılık süresinin her günü için bu yıl 41.14 lira yatırılacak. Yapılandırma avantajından yararlanmayanlar sonradan yüksek prim ödemek durumunda kalacak.

SAĞLIK HİZMETİ ALABİLECEKLER 

Senet-Kur borcu olanların, ilk taksitlerini ödedikten sonra cari aylarda 60 günden fazla prim borçlarının olmaması durumunda sağlık durumu hizmeti, hastaneye gittiğinde provizyon alabilecek.

EK ÜCRET YOK 

Hem 30 Nisan'dan sonraki döneme ait 60 günden artı prim borcu olanlarla bakmakla sorumlu oldukları kişiler 23 Ocak tarihli Cumhurbaşkanı kararı zarfında sıhhat hizmetlerinden aidat ödemeden yararlanmaya devam edebilecek.

Senet-Kur kapsamındaki sigortalılar yapılandırma tatbik sonuçları e-devlet üzerinden, adreslerine beyanname edilen ödeme planlarından, bankalardan ve müracaatları halinde sosyal emniyet il müdürlükleri, merkezlerinden öğrenilecek.

KREDİ KARTIYLA ÖDEME 

Yapılandırılan borçlar kredi kartıyla ödenebilir. Kredi kartı kullanılması katsayı uygulanmasını engellemiyor. Borçlarını son taksit de dâhil ödeyenler hacizlerin tamamını kaldırıp teminatları geri alabilir.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/erken-emeklilik-firsati-haberi-534162