Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, 3 ayrı kabahat örgütüne yönelik 29 ilde düzenlenen ‘Demir Yumruk’ operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerden arasında Erol Eşrefoğlu (Evcil), Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak’ın da bulunduğu 29’u tutuklandı.

Şüphelilerden bazıları, itiraz üstüne sonradan bağımsızlık bırakıldı. Savcılık, 3 öbür gruba ayırdığı soruşturmada önce Erol Eşrefoğlu dahil 17 birey, sonra arasında Hüseyin Eryılmaz’ın da bulunduğu 46 birey, son olarak da 136 kişinin olduğu Melih Karabacak grubuna dava açtı.

Tahliye talepleri reddedildi

5’i esir 17 davalı hakkında açılan ilk davanın görülmesine, Ankara 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Cumhuriyet savcısı, eksiklerin giderilmesini içinden gelerek bu aşamada tutsak sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istek etti. Savcının görüşü yönünde beyanları alınan esir sanıklar beraatlerini, adli denetim hükümleri uygulanan bazı tutuksuz sanıklar da bu tedbirlerin kaldırılmasını talep etti.

Sanık Erol Eşrefoğlu’nun avukatı da müvekkiline ait şirketlere atanan kayyumlarla öteki hisse sahiplerinin hisselerinin devri konusunda anlaştıklarını, şirket sayısını 2’ye veya 3’e indireceklerini, bu sayede devlete olan vergi borçlarının tamamının ödeneceğini söyledi. Avukatı, bu işlemlerin süratli yürütülmesi için soruşturma başından beri tutuklu yer alan Erol Eşrefoğlu’nun tahliyesini istedi. Beyanların ardından ara kararını ifade eden mahkeme, esir sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

Davaya 15 Şubat’ta devam edilecek.

İkinci davada 8 kişi terhis edildi

Işlem zarfında açılan ikinci davada, 8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı Ankara 33’üncü Ağır Cinayet Mahkemesi, arasında Fenerbahçeli eski yöneticilerden Hulusi Belgü ile örgüt lideri olmakla suçlanan meslek insanı Hüseyin Eryılmaz’ın da bulunduğu 8 tutsak sanığı terhis etmişti.

Ne olmuştu?

Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik 28 Haziran 2022’de “Demir Yumruk” operasyonu düzenlendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen iddianamede, sanıklar Erol Evcil, Hasan Kabuklu, Fırat Ardıç ve Tolga Demirel’in “suç örgütü koymak”tan 4 yıldan 8’er yıla, “zincirleme şekilde halk kurumlarına yönelik dolandırıcılık”tan 5 yıldan 17 yıl 6’şar aya ve “zincirleme şekilde amme alacağının tahsiline önlemek” suçundan ise 8 aydan 5 yıl 3’er aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Sanıklardan Alpaslan Gazi Ağca ve Sadun Budinli’nin, “kabahat örgütüne abone olmak”, “ulus kurumlarına yönelik üçkâğıt” ve “zincirleme şekilde amme alacağının tahsiline önlemek” suçlarından 7 yıl 8 aydan 26 yıl 9’ar aya, Fettah Erdem, İsmet Höke, Özdemir Öntürk ve Vefalı Fırat Ekşioğulları’nın, “suç örgütüne abone olmak”tan 2 yıldan 4’er yıla değin hapsi istek ediliyor.

“Hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte destek” suçundan sanıklar Alperen Şengül, Ayten Evcil, Patent Nuri Şengül, Gülderen Evcil Ardıç, Mirza Ardahan Ardıç, Remziye Evcil Şengül ve Salih Evcil’in de 2 yıldan 4’er yıla değin hapisle cezalandırılması isteniyor.

Aynı soruşturma zarfında açılan, Hüseyin Eryılmaz’ın da aralarında bulunduğu 46 sanıklı ikinci davanın görülmesine ise Ankara 33. Ağır Suç Oluşturan Mahkemesince 18 Kasım 2022’de başlanmıştı.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/erol-evcilin-tahliye-talebi-reddedildi.html