MedyaRadar'ın haberine tarafından Farah Zeynep Abdullah hakkında, Batman'da intihar eden İpek Er'in, bıraktığı mektupta kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazdığı eski bilirkişi çavuş Musa Orhan'a 'sesli, yazılmış veya görüntülü bir iletiyle hakaret' ettiği gerekçesiyle 2 sene 4 avuç içi dek hapis cezası istemiyle Banaz Asliye Canice Mahkemesi'nde dava açıldı.

Batman'ın Beşiri ilçesinde intihar eden İpek Er, bıraktığı mektupta eski uzman çavuş Musa Orhan'ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazdı. Orhan hakkında Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'nitelikli cinsel hücum' suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tutuksuz davalı Orhan'ın yargılanması sürerken, sosyal medyadan yaşananlara tepki gösterildi.

Oyuncu Ezgi Ara Verme da 20 Ağustos 2020'de sosyal ağ hesabından bir paylaşım yaptı.

EZGİ MOLA'YA PARA CEZASI VERİLDİ

Musa Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, Ezgi Ara Verme'nın paylaşımı ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmanın gerisinde Ara Verme hakkında 'sesli, yazılmış ya da görüntülü bir iletiyle hakaret' suçlarından 2 sene 4 avuç içi dek hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ankara 31'inci Asliye Canice Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında savunma yapan Mola, Musa Orhan'ı tanımadığını, sosyal medya hesapları ve internet haber sitelerinde okuduğu yorumlardan sonra tweet attığını söyleyerek, "Kadına şiddete yönelik olarak bu ifadeleri kullandım. Bütün basın kanallarında meydana çıkan haberlerde rahmetli İpek Er'in iddiasını doğrulayan adli tıp raporunu görünce, diğer sosyal medya kullanıcıları gibi ben de tabii ki bu durumun üzüntüsünü yaşadım ve üzüntümü sosyal ağ hesabımda paylaştım. Benden önce 160 bin küsur bu konuyla alakalı tweet atıldı ve konu Türkiye gündemine girdi. Kadına karşın şiddete aleyhinde daha önce de paylaşımlarım oldu, bundan daha sonra da olmaya devam edecek. Çünkü kadına şiddetin ülkemizde kanayan bir yara olduğunu düşünüyorum. Asıl akım medyanın konu üstüne haberlerini okuduğumda fazla öfkelendim ve bundan böyle sona ermesi için bahse konu olan tweeti attım. Burada yorumumu şahsa yok; duruma yaptım. Beraatimi istek ediyorum" dedi.

Mahkeme, 24 Mayıs 2022'de açıkladığı kararla, Ezgi Mola'ya 'hakaret' suçunu işlediği kanaatiyle 87 gün adli para cezası karşılığı 6 bin 960 lira para cezası verdi.

FARAH ZEYNEP ABDULLAH, EZGİ MOLA'YA YARDIM TWEETİ ATTI

Yargılamanın tamamlanmasının ardındaki Ezgi Ara Verme’ya desteklemek için tweet atan oyuncu Farah Zeynep Abdullah hakkında Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, 30 Ağustos'ta Uşak Banaz Cumhuriyet Başsavcılığı'na müvekkiline hareket ettiği gerekçesiyle kabahat duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda Farah Zeynep Abdullah'ın gerek sinema sektöründe gerekse sosyal medyada tanınırlığı yüksek bir birey olduğu vurgulanıp, "Bu asalet ile toplum içerişinde insanları yönlendirebilme kabiliyeti bulunmaktadır. Bütün dünyada bir virüs edasıyla yayılan linç kültürü de toplum içerisinde yasal bir vasfı olmayıp yönlendirme kabiliyeti yüksek kişilerden beslenmektedir. Farah Zeynep Abdullah'ın hakaret içerikli sosyal medya paylaşımının yayınlanmasının arkasında önemli bir kitle göre hakaret ve korkutma içerikli mesajlar iletilmiş, müvekkil ve ailesi hayati bir risk ile karşı karşıya kalmıştır. İnsan haklarına olan saygısını her zaman dile getiren sanığın en esas haklardan biri olan masumiyet karinesini hiçe sayması, kamuoyuna yansıttığı çizginin bir aktivizm çizgisi değil, popülizm çizgisi olduğunu göstermektedir" denildi.

Dosya, barıştırma bürosuna gönderildi. Ancak taraflar uzlaşamadı.

'PAYLAŞIMIM, HER VİCDANLI İNSANIN GÖSTERDİĞİ TEPKİDEN DAHA FARKLI DEĞİLDİR'

Farah Zeynep Abdullah, savcılık ifadesinde Musa Orhan'ın suç duyurusunun fena niyetli ve bedensel çıkar amaçlı olduğunu belirtip, "Paylaşım benim tarafımdan yapılmıştır. Ancak iddia edildiği gibi bu paylaşımın bir karalama kampanyası ya da linç girişimiyle hiçbir şekilde ilgisi yoktur. Siirt'te zanlı Musa Orhan göre cinsel saldırıya uğradığını öne sürerek hayatına son veren İpek Er'in iddialarının adli tıp kurumunca hazırlanan raporla doğrulandığı görülmüş ve cinsel atak neticesinde intihar eden genç kıza ilişkin haberler bütün ülkede infial yaratmış ve beni de içten sarsmıştır. İpek Er'e karşısında yapılan bu cinsel hamle neticesinde intihar etmesi, Musa Orhan'a ait spermin ölen İpek Er'in üzerinden çıkması ve Er'in intihar notunda yazılanlar yalnızca bende yok, toplum genelinde infial yaratmış ve büyük tepki uyandırmıştır. Oluşan bu tepki sonucunda da sosyal medyada binlerce birey kadar binlerce paylaşım yapıldığı görülmektedir. Tarafımca yapılan paylaşım her vicdanlı insanın gösterdiği tepkiden daha bambaşka değildir" dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/farah-zeynep-abdullahin-hapsi-istendi-haberi-558066