TEPKİ ÇEKEN İFADE

Sözcü Gazetesi'nden Ahmet Kaya'nın haberine tarafından raporun 20. sayfasında başlayan Sanayi ve Ticaret başlıklı bölümde, Gaziantep’in sanayi ve ticarette çok geliştiğine göze çarpan edilirken, kentteki bütün gelişmenin özel sektörün çabalarıyla olduğuna aksan yapılıp şu ifadeler paylaşıldı:

* Gaziantep’te Türkiye’nin en büyük sanayi sitesi bulunur. Ayrıca, Gaziantep Türkiye’nin sanayi ve ticaretinde 5. sıradadır. Yakın zamana değin ticareti büyük ölçüde hudut kaçakçılığına dayanan Gaziantep, şimdi gelişmiş bir ticaret merkezi haline gelmiştir.

* Gaziantep’teki en kayda değer sanayi dalları pamuk ve akrilik iplik, halı, un, irmik, makarna, yiyecek maddeleri, nebati yağ, plastik, temizlik maddesi üretimi ve deri üretimidir. Gaziantep’in ülke çapında ihracat payı yüzde 13’nesil.

* Hem şehir halkı Antep Fıstığı üretim ve ihracatının yüzde 90’ı, kuruyemiş işleme ve ihracatının yüzde 85’ini, makarna işleme ve ihracatının yüzde 60’ını, pamuk ipliği imalat ve ihracatının yüzde 45’ini ve havlu imalat ve ihracatının yüzde 10’unu elinde tutmaktadır.

FATMA ŞAHİN’E SORDU

Kullanılan ifadelere ilk tepki Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Hasan Şencan’dan geldi.

Şencal, tepkisini sosyal medya hesabındandan şöyle dile getirdi;

* AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi taşınacak olan 5. Zırhlı Tugay’ın yerini betonlaştıracak raporda, Gaziantep’in idareli kazanımlarını ‘KAÇAKÇILIK’ ile elde ettiğine ilişkin ifadeler yer alıyormuş. Fatma Hanım (Fatma Şahin) bu ifadeler dürüst mu?

Laf konusu skandal ifadelerin yanı sıra gerçeği açıklama etmeyen rakamların da bulunduğunu savunan CHP’li Şencan, “Sözgelimi Gaziantep’in ülke ekonomisindeki ihracat payının yüzde 13 olduğu ifade ediliyor. Keşke olsa, Gaziantepli olarak bunu onlardan daha çok isteriz. Fakat, reel sayı yüzde 6-7 civarıdır. Şişirme rakamlar, ayağı yere basmayan bilgilerde, ilk etapta 1 milyon metrekare, peşinde da toplamda yaklaşık 11.5 milyon metrekarelik alanı betonlaşmaya projesine zemin hazırlama girişimine kuşkusuz izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“GAZİANTEP ÖZÜR BEKLİYOR”

Raporda yer alan ifadelerle Gaziantep sanayicisi ve halkının ‘Kaçakçılıkla’ suçlandığını gösteren CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, “Bu suçlamadan dolayı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni hazırladığı Medeniyet Şehri Raporu’ndaki ağır ithamlarını şiddetle kınıyor, Gaziantep halkını suçlayan bu rapordaki cümlelerin bir lahza önce çıkarılmasını ve Büyükşehir yöneticilerinin hemşerilerimizden özür dilemesini istiyorum” dedi.

Yılmazkaya, açıklamasının devamında da şu görüşleri dile getirdi:

* Gaziantep sanayicisi, kendi öz sermayesiyle ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayarak bugünlere gelmiştir. Yalnızca Ak Parti zamanında mı sanayi vardı? Gaziantep 50-100 yıllık bir ticaret geçmişine sahip olan, son 25-30 yılın önemli sanayi kentlerinden birisi olmasına karşın bu şekilde suçlayıcı cümlelerin resmi bir raporda açıklama edilmesi makul değildir.

* ‘Gaziantep sanayini, ticaretini kaçakçılıktan kurtararak sanayi şehri haline getirdik’ diyebilmek, Antep için en büyük hakarettir.

*Kendi imkanlarıyla, alın teriyle, emeğiyle çalışan ve üreten esnafımızı ve ticaret erbabını eskiden kaçakçılıkla geçiniyordu diyerek itham etmek ve küçük görmek AKP İktidarının kibrinden kaynaklanmaktadır. İşin olağandışı yanı ise Gaziantep sanayicisi ve halkıyla iç içe olduğunu ve onları çok iyi tanıdığını iddia eden AKP Yöneticilerini bu raporu çok abest olmuş.

* Antep'i baştan sona değiştirdiğini bahis eden AKP yönetimi, kendini methetmek adına, Gaziantep halkını, sanayicisini ve ticaret erbabını kaçakçılıkla itham ederek, hazırladığı raporda kayıtlara, Gaziantep halkını kaçakçı olarak yaftalamıştır. Gaziantep halkını suçlayan bu söylemleri şiddetle kınıyor, rapordaki suçlayıcı cümlelerin hemen çıkartılarak, Ak Partili yöneticilerin ve Büyükşehir idarecilerinin hemşerilerimizden özür dilemesini istiyoruz.

“KASTINI AŞAN İFADE”

Raporun eleştirilere konu olan bölümlerini değerlendiren İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Hüseyin Filiz ise, laf konusu ifadenin kastını aşan açıklama olduğunu belirterek şunları söyledi:

* Bilindiği üzere Gaziantep Ticaret Odası’nın kuruluşu 1898 yılına kadar uzanır. Bundan 123 sene önce odası kurulmuş olan ticaret hayatının hudut kaçakçılığına dayandırılması kuşkusuz içten değildir.

*Bir De kuruluşundan bu yandan Gaziantep’in ticaret hayatına ve ülke ekonomisine büyük katkılarda yer alan Gaziantep Ticaret Odası ve mensuplarına da teşekkür etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Rapordaki cümlenin, sehven bir kusur sonucu yazıldığını ve en kıza zamanda düzeltilmesini bekliyorum.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/gaziantep-icin-skandal-ifadeler-buyuk-tepki-cekti-haberi-532287