Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre kalp ve damar hastalıkları, sadece son yıllarda yok uzun senelerdir dünyada bulaşıcı hastalıklar dışında en çok hayat kaybının görüldüğü hastalık.

İstatistikler, dünyada hayat kayıplarının yaklaşık yüzde 30'unun nedenini yürek hastalıkları olduğunu gösteriyor. Tablo böyleyken, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çiğdem Koca, kalp hastalıkları açısından değişen bir olguya vurgu yaptı.

Sağlığa Zararlı beslenme, değişen yaşam biçimi, hareketsizlik ve yoğun gerginlik gibi çoğu faktörün negatif etkisiyle gençlerde yürek hastalığı görülme sıklığında son yıllarda artma görüldüğünü bildiren Dr. Koca, bu konuda şunları söyledi:

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İçinde bulunduğumuz pandemiyi yaşamamıza niçin olan Covid-19 ve Covid-19 ile ilişkili durumlar uzun dönemde yürek hastalıkları risk faktörlerinde de etkin olacak ve kalp hastalıklarına bakışa da değişiklik getirecek. Bunun en önemli nedeni hastalığın kendisi değin hayat tarzımızın daha fazla evde geçmesi. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki geçen dönemde gıda düzeninde özellikle karbonhidrat ağırlıklı rejimlere geçildi. Herkes bir tedarik kilo aldı ve faal spor yapma imkanı başlıca olmadı. Dolayısıyla hayat tarzımız, kardiyologların tavsiyelerinin aksi yönüne ilerleyerek yürek damar hastalıkları anlamında riskli bir ülkü gelmiş oldu. bu nedenle gelecekte yürek hastalıkları riskinin artmasını durdurmak ve eksilmek için farkındalık çalışmaları daha da yük kazandı. Her ne kadar evde kaldığımız vakit artsa da olası olduğunca etkin olmaya çalışmak kayda değer. Hem dinç ve dengelenmiş beslemek de uzun vadeli riski kontrol aşağı yakalamak için yapılması gerekenler listesinin başında yer alıyor.

BU TEHLİKELERE DİKKAT!

Yürek hastalıkları önceleri daha fazla orta ve ileri yaş hastalığı olarak bilinirdi ve yoğun olarak bu yaş grubunda teşhis alırdı. Fakat günümüzde yaklaşık olarak her yaş grubunda rastlıyoruz. Kalp hastalıkları hemen şimdi ortaya çıkmadan önce kolay önlemler yoluyla riskimizi azaltıp gelecekte yaşanacak olumsuz tabloları minimum düzeye indirebiliriz. böylece genç yaş grubunda, bu farkındalığı ve sağlıklı yaşam biçimi bilincini yerini belirlemek çok kayda değer.

Bu noktada tütün ve tütün ürünleri kullanımı önemli bir önlenebilir tehlike faktörüdür. Gençlerde sigara kullanımını olabildiğince azaltmamız hatta sıfırlamamız gerekiyor. Kalıtımsal faktörler ya da erken yaşta kolesterol yüksekliği genç yaşta yürek krizine yol açabilen etkenler arasındadır. Özetle kalp damar hastalıkları için yaşın koruyucu olduğu, fazla genç yaşlarda herhangi bir şey yaşanmayacağı gibi bir inanç fazla dürüst değildir. Fazla genç yaşlardan itibaren riskimizi azaltmak için mutlaka dinç hayat pratiklerini uygulamaya başlamalıyız.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/genc-olmak-kalp-hastaliklarindan-korumuyor-haberi-539057