Hava sıcaklığının ırkçı, bayan düşmanı ve homofobik söylemleri etkilediği keşfedildi.

The Lancet Planetery Health adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, ABD'de 2014-2020'de atılan 4 milyar tweet incelendi. Cihaz öğrenmesi algoritmaları sayesinde bu tweetlerin 75 milyonunun nefret söylemi barındırdığı belirlendi.

sosyal ağ paylaşımları sonra atıldıkları bölgelerin o anki sıcaklıklarına kadar değerlendirildi.

Sıcaklık 42 santigrat dereceğinin üstüne çıktığında ırkçı, bayan düşmanı ve homofobik tweetlerin yüzde 22 arttığı görüldü. Laf konusu gönderiler, termometre eksi 3 derece ve aşağısını gösterdiğinde yüzde 12 artı atıldı.

Sıcaklık 15-18 derece olduğunda bu tweetlerin en az seviyeyi gördüğü kaydedildi. Nefret Edilen Şey tweetleri, termometre 12 derecenin altına düştüğünde veya 21 derecenin üzerine çıktığında artmaya başladı.

Makalenin başyazarı Annika Stechemesser, "İnsanlar hava fazla soğuk veya fazla sıcak olduğunda sanal alemde daha agresif tavır sergileme eğiliminde" diye konuştu.

Araştırma ekibinden Leonie Wenz ise iklimin fikir sağlığına etkisine uyarı çekti. "Araştırmacılar yüzyıllardır iklim koşullarının insan davranışlarını ve toplumsal istikrarı nasıl etkilediği sorusuyla boğuşuyor" diyen Wenz, şöyle konuştu:

Süregelen iklim değişikliğiyle bu soru gümünüzde her zamankinden daha manâlı.

Wenz, iklim kriziyle ortaya meydana çıkan sosyal medyadaki korku söyleminin, insanların ruh sağlığını etkileyebileceğini de vurguladı.

 

Kaynak: Independent Türkçe, Guardian, EurekAlert / Derleyen: Uğurcan Yıldız

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/hava-sicakliginin-sosyal-medyadaki-nefret-soylemlerini-etkiledigi-kesfedildi-haberi-554060