Lafçı Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre fazla tüketmelere para yetiştiremeyince borçlanmayı artıran AKP hükümeti önümüzdeki sene, devleti 270 milyar 847 milyon lira daha borçlandırmak için Türkiye Büyük Millet Meclisinden yetki istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan 2021 Seneyi Bütçe Kanun Öneriyi ile arz edilen yeni borçlanma yetkisinin 246 milyar 225 milyon lirası bütçe sarihlerinin finansmanında kullanılacak. Bu para yetmezse 24.6 milyar liralık daha borç alınacak.

2021 seneyi bütçe önerisine göre, önümüzdeki sene genel bütçeye dahil kamu yönetlerine 1 trilyon 328 milyar lira tüketme yapılacak ve bu tüketmenin 1 trilyon 82 milyar lirası genel bütçe kazançlarından karşılanacak. Arada kalan ve aynı zamanda bütçe sarihini ifade eden 246 milyar 225 milyon lira piyasadan yapılacak borçlanmayla finanse edecek.

Öngörülen giderlerin daha fazla çoğalması veya kazanç maksatlarının yakalamaması halinde borçlanılacak meblağın yüzde 5'i kadar, başka bir deyişle 12 milyar 311 milyon lira ilave borç alınacak. Bu ek borçlanma da yetmezse Cumhurbaşkanı yetkisiyle 12 milyar 311 milyon liralık ikinci ek borçlanmaya daha gidilecek. Hükümet bu sene bütçe sarihi dışında yüzde 5+5'lik iki borçlanma yetkisini de kullanmış, bu para da yetmeyince yüzde 5+5'lik yetkiyi iki katına çıkarmak için Meclis'e öneri sunmuştu.

ALBAYRAK'IN YETKİSİ ARTTIRILDI

Piyasaya kredi dağıtan kamu bankalarına Hazine üzerinden takviye sağlamak emeliyle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a verilen ikrazen özel nizam iç borçlanma tahvili ihraç etme yetkisindeki oran yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarılacak. Böylece 2021'de borçlanma yoluyla kamu bankalarına 54.1 milyar lira kaynak sağlanacak. Son iki senede bu yolla 61 milyar lira kaynak aktarıldı.

Kaynak: www.sacitaslan.com