Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine kadar İstanbul öncelikle elde etmek üzere Ege ve Akdeniz sahillerinde Aralık ayının birincil çeyreği olmasına rağmen yaklaşık olarak sonbahardan kalma günler yaşanıyor. Uzmanlara kadar, ciddi bir kuraklık riski kapımızda. Aralık ayında özellikle İstanbul ve batı bölgelerde ortaya çıkan lodos ve sıcaklık değerlerindeki yüksek seyir iklim krizinin etkilerine karşın endişeleri arttırmış durumda. İklim araştırmacıları ve uzmanların modellemelerine tarafından Türkiye genelinde 2035 yılına kadar sıradan 2 derece sıcaklık artışı söz konusu. Bu koşul beraberinde önemli kuraklık tehdidi anlamına geliyor. 

Kırılganlık arttı 

İstanbul özelinde en manâlı araştırma bulgusu sanılan “İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı Raporu"na göre kentteki sıcaklık değerlerinin ayrıca küresel ısınma, hem de kentleşme sebebiyle artacağı açık açık vurgulanıyor. İstanbul ve çevresi için hazırlanan 2035 modellemesinde su kaynaklarındaki azalma kuraklık ve ekstrem hava olaylardaki kırılganlığın artması dikkat çeken bölümleri oluşturuyor.  

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi-CNN Türk Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Neşe Saçan,  “Sıcaklık değerleri birçok vakit ortalamanın 4-5 derece üstünde seyrediyor” ifadelerini kullanıyor. Lodoslu günler nedeniyle Akdeniz’deki sıcak hava dalgasının kuzeye taşındığını da sözlerine ekleyen Neşeli, “Ülkenin batı kısmı halen Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgasının etkisine girmiş yok. Lodos etkisi sıcaklık değerlerinde artışa niçin oluyor” diyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ise, "La Nina, Pasifik Okyanusu’nun orta ve doğu Ekvator bölgesindeki okyanus yüzey sıcaklıklarının büyük ölçekli soğuması ile birlikte tropikal atmosferik dolaşımdaki, yani rüzgarlar, basınç ve yağış değişiklikleri anlamına geliyor" dedi. 

Yüksek basınç kaydı

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi ve iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Açıkgöz, çerçeveyi geniş perspektiften ele alırken, “İstanbul ilk önce edinmek üzere batı sahillerinde inişli-çıkışlı bir sıcaklık grafiği laf konusu. Sıradan sıcaklık değerleri küresel iklim değişikliğine yan olarak yükseldi. Fakat asıl kayda değer nokta; iklim krizinin niçin olduğu hava olaylarının şiddetini arttırmış olması” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ilik-havalarin-nedeni-iklim-krizi-haberi-542169