Milliyet Gazetesi'nden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre terör, isteyerek adam öldürme, uyuşturucu ve cinsel kabahatler gibi bazı kabahatler hariç, öbür kabahat cinslerine değişen oranlarda indirim ve teftişli özgürlük hakkı ile koronavirüs salgını sürecinde sarih cezaevlerinde bulunan mahkûmlara koşullu “izin” getiren infaz tertip etmesi, 14 Nisan’da TBMM’de kabul edilip kanunlaşmıştı. Yasa, 15 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi; ardından da tüm cezaevlerinden mahkûmların tahliyelerine başlandı.

Uzatma doldu

Yasa kapsamında sarih cezaevlerinden 30 bin 358, kapalı cezaevlerinden 12 bin 378 olmak üzere toplam 42 bin 736 kararlı “teftişli özgürlük”deri, 6 bin 834 kararlı da şartlı beraatten faydalandı. 64 bin 661 kararlı ise Kovid-19 iznine gönderildi. İzinli 64 bin 661 mahkûmun, izin vaktinin sona erdiği 31 Mayıs 2020’de sarih cezaevlerine geri dönmesi kararlaştırıldı. Ancak kanunla, salgının devam etmesi vaziyetinde Adalet Bakanı’na ikişer aylık periyotlarla izin zamanını üç defa daha uzatma yetkisi verildi. Bakanlık bu kapsamda izinleri evvel 30 Temmuz’a daha sonra 30 Eylül’e ve son olarak da 30 Kasım’a kadar uzattı. 3 defa uzatma yetkisinin 30 Kasım’da dolacak olması sebebiyle yeni bir uzatma için yeni bir yasa maddesine gereksinim dinlendi. Mevzubahisi tertip etme, kış mevsimine girerken koronavirüs olay rakamlarında yaşanan ciddi çoğalış da göz önünde bulundurularak AK Parti tarafından hazırlanan son istihdam paketine ilave edildi. Tertip Etmeyle, Kovid-19 nedeniyle sarih cezaevlerinde bulunanlarla kapalı cezaevlerinde olup da sarih cezaevlerine parçalamaya hak kazanan kararlıların; teftişli özgürlük ihtiyatı uygulanarak cezasının infazına karar verilen kararlıların ve teftişli özgürlük önleminden faydalanan kararlıların izinli sayılmalarına ait zaman 31 Ocak 2021’e uzatılacak. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Meclis’in, daha evvel salgın dolayısıyla Adalet Bakanlığına, sarih cezaevinde bulunan mahkumların salgın koşullarında 2’şer ay izinli sayılmasına ait yetki verdiğini andırdırarak “Meclis, pandemi etrafı devam ettiği için bu yetkinin yine verilmesine sıcak bakıyor” dedi.

7 senelik ceza buğu olacak

Öneri maddesinin aynen kanunlaşması halinde 9.5 aydır “izinli” sayılan mahkumların çoğunun 1 Şubat 2021 haysiyetiyle cezaevine dönmesi gerekmeyecek. Yasanın ardından 7 sene mapus cezası alan çoğu mahkum izin yarıyıllarında teftişli özgürlük ve şartlı beraat hakkını kazandıkları için hiç mapus uyumadan cezasını sürüklemiş sayılacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com