Sözcü Gazetesi'nden Istek Güvemli'nin haberine tarafından taksileri kontrol etmek üzere Taksi Idare Merkezi kurulması için de meclis kararı alındı. Keza İBB bünyesinde İstanbul’da artan mülteci hareketliliği nedeniyle Göç ve Harmoni Politikaları Şube Müdürlüğü kurulmasına da karar verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi eylül ayı oturumlarının ikinci birleşimi Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Ağırlama ve Sanat Merkezi'nde 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Mektep başkanlığında toplandı. İstanbulluların en fazla şikayet ettiği sorunların başında gelen taksilerle ilgili düzenlemeler yapıldı.

TAKSİ YÖNETİM MERKEZİ KURULDU

Taksileri gözden geçirmek, ceza ve yönetimsel yaptırım uygulanması için Taksi Yönetim Merkezi kurulmasına karar verildi.

İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı, konuyla ilgili veri vererek “7 ay önce bu merkezle ilgili önerge başvurusu yapılmıştı. Bayrampaşa Otogarı'nın içinde kuruldu ve birkaç gün önce açılışı yapıldı. Taksilerin içindeki ve dışındaki kameralarla yol durumu ve diğer sorunlar denetlenecek. Öteki toplu taşıma araçlarının da denetleneceği bir yere dürüst evrilecek” dedi.

Sarı 5 bin yeni taksi teklifinin UKOME'de 8 kez reddedilmesine de tepki gösterdi. AKP'li İBB Meclis Üyesi Muhammed Kaynar, “5 bin taksinin ısıtıp ısıtıp gündeme getirmeleri bundan böyle baydı. Kendilerine de pay düşer diye sürekli bu konuyu gündeme getiriyorlar. 5 bin taksi sorunu çözmez. İBB önce 17 bin mevcut taksinin denetimini yapıp görevini yerine getirsin” dedi.

İBB, TAKSİ UYGULAMALARINA LİSANS VERECEK

İstanbul'da taksi hizmetine erişim ve yönetimi için çevrimiçi uygulamalar ile ilgili de “Elektronik Ulaşım Yönetimi Lisansı” düzenlemesi yapıldı.

Taksi uygulamaları artık İBB'den lisans alarak çalışacak. en düşük 500 taksi şartı aranacak.  İBB de lisans bedeli olarak firmalardan takvim 150 bin lira alacak. Sarı, bugüne değin İBB'nin taksi çağırma aplikasyonlarının dışarıda olduğunu yeni getirilen sistem ile İBB'nin lisanslama yapmaya başlayacağını söyledi.

Sarı “Lisans için işyeri başına en az 500 taksi olması şartı getirildi. Teklifte şirketten alınacak lisans bedeli yıllık 500 bin TL'ydi, komisyon 150 bin TL'ye indirmiş. Belediyeyi gelir durumunun desteklenmesi gerek, neden düşürüldü anlamadık” diye konuştu.

YENİ BİRİMLER KURULDU

İBB bünyesinde Sivil Toplum Kuruluşları İlişkileri Şube Müdürlüğü adıyla yeni birim kuruldu. Yuvamız İstanbul faaliyetleri nedeniyle gelişen personel hacminin yönetimimin kolaylaştırılması, iş süreçlerinin takip ve denetimi için “Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü” kurulmasına karar verildi.

Ayrıca kentte büyüyen mülteci hareketliliği sebebiyle Göç ve Ahenk Politikaları Şube Müdürlüğü kuruldu. Muhtarlıklar ve Yiyecek Dairesi Başkanlığı'nın adı “Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı” olarak değiştirildi ve “Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı” olarak yeni birim kuruldu.

2 YENİ BİRİM KURULMASI TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Organizasyon Gelişim Şube Müdürlüğü adıyla yeni bölüm kurulması teklifi, İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü'nün devir ve yetki alanında olduğu gerekçesi ile reddedildi.

İtfaiye içinde “Önlem ve Yoklama İtfaiye Şube Müdürlüğü” kurulması teklifi AKP grubu tarafından “kadrolaşmak için kurulmak isteniyor” gerekçesi ile reddedildi. CHP'liler,  İtfaiye'de görevli memurların çalışacağını kadrolaşmanın mümkün olmadığını belirterek bu konuda ilgili birime yılda 25 bin dosya geldiğini, meslek yükünün fazla pozitif olduğunu bu yüzden ayrı müdürlük kurulması gerektiğini söylediler.

KOMİSYON, 1.9 MİLYONLUK DAİRELERE “SOSYAL EV” DEDİ

İBB Emlak Müdürlüğü'nün Gaziosmanpaşa'da 35 adet konutun satışı ile ilgili öneri de gündeme geldi. Teklifte, geçtiğimiz sene temmuz ayı meclisinde alınan karar ile satışını istek ettikleri konutların kentsel dönüşüm ve tasfiye çalışmalarında değerlendirilmek üzere “sosyal ev” olarak üretildiği gerekçesiyle satmak taleplerinin reddedildiği hatırlatıldı.

Laf konusu konutların İBB şirketi KİPTAŞ tarafından yaptırılmış ve 2017 yılında alınan meclis kararı doğrultusunda değiş tokuş işlemi ile alındığından “sosyal konut” olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Konutların şu anki satmak fiyatlarının takriben 1.9 milyon TL, iki taraflı giderlerinin de daire başına aylık sıradan bin 200 TL olduğu kaydedildi. Sosyo-hesaplı olarak zor durumda olan vatandaşların bu bedeli ve aidatları ödemesinin mümkün olmadığı ayrıca konutların boş kalmasından nedeniyle belediyenin her yıl takriben 500 bin TL ödenti yükü ve ilave olarak da eskime masrafıyla karşısında karşıya kaldığı vurgulandı.

Bu nedenlerle konutların satışı için onay istendi. AKP grubunun çoğunlukta olduğu komisyon zelzele kuşağında yer alan İstanbul'da kentsel değişim çalışması yapılması gereken bölgeler ve acilen tasfiyesi gereken fazla sayıda tehlikeli yapı bulunduğundan bu konutların bu işler için değerlendirilmesi gerektiğini belirterek dosyayı müdürlüğüne iade etti.

Meclis oturumunda hem yeni yapılan konutlardan alınan Birim Otopark Bedeli 2021 yılı için 27 bin 200 TL olarak belirlendi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/istanbuldaki-taksi-sorununa-yeni-duzenleme-haberi-538447