"30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar sarihlerinde 6.6 büyüklüğünde bir zelzele alana gelmiştir. Yerin 16,54 kilometre derininde alana gelen zelzelenin en yakın mesken üniteyi olan İzmir şehrinin Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 kilometre'dir. Zelzele sonrasında, 4’şan üzerinde 13 olmak üzere toplam 33 arkasıcı sarsıntı yaşanmıştır.

SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma olmak üzere 4 yurttaşımız yaşamını kaybetmiş, 152 yurttaşımız yaralanmıştır. İzmir’de devrilen ve zarar gören 12 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Ege Bölgesi genelinde sezilen zelzele sonrasında İzmir başta olmak zelzeleden etkilenen tüm şehirlerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Jandarma, Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından JİKU, helikopter ve  İHA takviyesiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir.

Zelzele sonrasında, tüm Bakanlık ve Şehir Afet ve Acil Vaziyet İdare Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; İstanbul, Afyon, Bursa, Sakarya Kütahya, Eskişehir, Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Manisa, Konya, Denizli, Uşak ve Isparta Şehir AFAD Müdürlükleri bölgeye sevk edilmiştir. Ülke genelinde AFAD şehir ve birlik müdürlükleri teyakkuz haline geçirilmiştir. Ayrıca JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma takımları bölgeye sevk edilmiştir.

Ankara, Erzurum ve Diyarbakır’dan 3 askerî kargo uçağıyla etraf şehirlerden AFAD ve JAK arama kurtarma personeli, vasıta ve donanımları bölgeye sevk edilmiştir. Sakarya, Bursa ve Afyon’dan toplam 3 mobil koordinasyon tırı bölgeye yönlendirilmiştir.

Türk Kızılay tarafından 48 personel, 16 vasıta ve 25.500 şahsa hizmet verebilecek mobil mutfak ve donanımları bölgeye sevk edilmiştir.

UMKE ve 112 Acil Yardım takımlarından 53 vasıta ve 189 personel bölgede görevlendirilmiştir. Eriştirme ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın şehirlerinde toplam 115 sahada enerji ve 10 sahada ise servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için takımlar çalışmaktadır.

Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3.000.000 TL, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5.000.000 TL acil yardım tahsisatları sevk edilmiştir.

Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sıhhat, dayanak çalışmalarının devamlı olarak yürütülmesi emeliyle, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Vaziyet Yönetimi Başkanlığı AFAD koordinasyonunda, tüm çalışma grupları, 7 gün 24 saat çalışma temeline göre faaliyete geçirilmiştir.

VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

Afet bölgesindeki zararlı yapılara netlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım taşıtları için boş vazgeçilmelidir. Zelzeleden sonra konutlar terk edilirken, civarda rastgele bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır.

Yurttaşlarımız, acil desteğe gereksinim dinlemedikleri sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Desteğe gereksinim dinleyebilecek bebek, çocuk, yaşlı ve manililere dayanak olunmalıdır.

Büyümeler ve bölgedeki zelzele etkinliği, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir.      

Kamuoyuna hürmetle duyurulur."

Can kaybı son dakika bilgisine göre 6'ya erişti. 257 şahıs da yaralandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com