Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine tarafından doğa harikası Kazdağları'ndaki ağaçlık alanları değil eden Kanadalı altıncılar derhal de UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunan ve Türkiye'nin en kıymetli turizm alanlarından biri olan Kapadokya'ya göz dikti.  Kanadalı Centerra maden şirketi, Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Özkonak ve Göynük köylerinde toplam bin 306 hektarı kapsayan heybetli alanda altın seslenmek için Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden resmi olarak ruhsat aldı. Yöre halkı altın madeninden, şirketin sondaja başlamasıyla haberdar olabildi. Madenin durdurulması için dava açılırken, on binlerce itiraz dilekçesi toplandı.

Siyanür endişesi yaşayan halk Cumhurbaşkanlığı'na da şikayet yağdırdı. Fakat Cumhurbaşkanlığı, Kapadokya'nın yanı sıra Kızılırmak suyunu da korkutma eden altın madeninin Kapadokya sınırları içinde yer almadığını belirtip halkı yatıştırmaya çalıştı. Altın madenine Özkonak Belediye Başkanı Abdulkadir Macit de tepki gösterdi. Macit, belediyenin araçlarıyla Özkonak'ın ortasına, “Ziyaret Dağı'nda altın arama iptal edilmelidir. Kapadokya'nın her taşı altından değerlidir” yazar afiş astırdı.

TARİHİN DİBİNDE SONDAJ

Kapadokya bölgesinde büyük huzursuzluğa niçin olan altın madeninin ruhsat sahasının Özkonak Beldesi ve Göynük Köyü sınırları içerisinde yer alan biri 900 hektar diğeri 406 hektar almak üzere toplam bin 306 hektar alanı kapsadığı belirtildi. Tarihi ve kültürel servet Kapadokya alanının anında sınırında, dünyaca meşhur yeraltı şehrine 400 metre, 4. yüzyıldan kalan Belha Manastırı'na yalnızca 150 metre mesafede olduğu belirtilen altın arama sahasının bununla birlikte Anadolu'ya birincil gelen 12 Türk beyinin mezarlarının yer aldığı alana da hudut olduğu açıklama edildi. Dünyanın dört bir yanından turist ağırlayan Kapadokya'nın altın madeni ve siyanür riskiyle aleyhinde karşıya bırakılması halinde hem insan sağlığının önemli tehlikeye gireceği ayrıca de milyonlarca yılda oluşan tarihi turistik bölgenin hasar göreceği belirtildi.

FAZLA ACELE DURDURUN!

Özkonak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, yürütmenin durdurulması istemiyle Kayseri İdare Mahkemesi'ne önceki gün (21 Ocak) dava açtı. Dernek davanın dilekçe başlığına, “Durumun aciliyetine binaen ve çevrenin geri döndürülemez şekilde yıkım edileceği açık olduğundan, savunma alınıncaya dek ve esastan yürütmenin durdurulması talebimiz vardır” notunu ekledi. Bölgenin etkin fay hattında olduğu, ruhsat sahasının Kızılırmak havzasına değin uzandığına muhabere edilirken olası bir depremde siyanür havuzunun çatlaması ya da sık yaşanan sel sularının havuza ulaşması halinde Kızılırmak suyuna siyanür zehrinin karışabileceği uyarıları yapıldı.

Birçok kentin içinden geçen Kızılırmak aynı zamanda Başkent Ankara'nın su ihtiyacının kayda değer bir bölümünü karşılıyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kapadokyaya-altincilar-goz-dikti-haberi-527573