Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar bir yılı aşkın süredir belirtilen kurallarla yaşamaya zorlanmak ve buna ast olarak değişen alışkanlıklar için aşındırıcı ve sıkıcı oldu. Bu koşul da o kadar çok kişide kaygı bozukluğuna (anksiyete) yol açtı.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Cem Çabuk Ol, pandemide vesvese bozukluğuyla başa çıkmanın 5 etkili formülünü verdi:

Virüse direnmeyin, kabullenin:  İnsanın denetim edemediği şeyleri hayatın bir parçası olarak kabul etmesi gerekir. Coronavirüsle yaşamak zorunda olduğumuzu kabullenip, tedbirlere devam edeceğiz. Bu Vesile Ile tehlikeyle birlikte endişe da azalır.

Özel ihtiyaçlarınızı da karşılayın: Psikolojinizi gözetmek için en kolay insani ihtiyaçlarınızı olası olduğunca karşılayın. Kendinize ait ihtiyaçlarınızın olduğunu da unutmayın. Kimi fotoğraf yapmayı, kimi dans etmeyi sever. Her şey, “Bana ne iyi geliyor?” sorusunun cevabında gizli. Hayatımızda, yalnızca kendimizi düşündüğümüz, kendi ihtiyaçlarımıza odaklandığımız zamanlar mutlaka olmalıdır. Bunu bencillik olarak düşünmeyin.

Sağlıklı yaşamanın yollarını arayın: “Ben böyle yaşamak zorundayım” diyorsanız, işiniz fazla güç. Anksiyete (kaygı) bozukluğundan korunmak istiyorsanız sağlığınız için zorunlu birtakım şehvetli ihtiyaçlarınıza da hayatınızda yer açmalısınız. Bunlara yer başlatmak yerine duygularını başkalaştırmak nedense insanlara daha kolay geliyor. Yani “Canım çıkana değin çalışayım da olayı kafamda çözeyim, ola ki olur” diye düşünmeyin. Cevabı net… Olmaz!

Günlük rutinlerinizi düzenleyin: Kendinize ne kadar nefes alabileceğiniz bölge açabiliyorsanız o kadar dinç olursunuz. Örneğin, her gün kendinizi dinlendiremezseniz bile 2-3 günlük yorgunluklarınızı dinlendirebileceğiniz bir hayat düzeni sizi belirtilen bir oranda anksiyete bozukluğundan koruyacaktır.

Başa çıkamadığınızda uzmana başvurun: Eğer vesvese mekanizmanız kendi kendini tetikleyecek biçimde bozulduysa ve bunun bozulmasına sebep olan hakiki hayattaki şartlar devam ediyorsa, kendi kendine düzelmesini beklememelisiniz. Profesyonel takviye için mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalısınız.

Antidepresanlar rahatlatıcı değildir

Anksiyete bozukluğu tedavisinde genelde antidepresanlardan faydalanılır. Gerçekten bu ilaçlar sakinleştirici, yatıştırıcı veya uyuşma görevi görebilen ilaçlar değildir. Antidepresanlar bir çeşitlilik anksiyete regülatörüdür, akort yaparlar. Bu ilaçları bir çeşit kan basıncı, şeker ilacı gibi koruyucu ve düzenleyici tedaviler olarak görmemiz daha doğrudur. Bunu bir hastalığı iyileştirmek namına değil, bir durumu zarar vermemesi için koruma altına elde etmek gibi düşünebiliriz.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/kaygi-bozukluguna-karsi-bes-oneri-haberi-534457