Sözcü Gazetesi'nden Arzu Ermiş Beyhan'ın haberine göre Türkiye coronavirüs pandemisinde dünya rekorlarına imza atarken, salgının önünün alınamamasının en kayda değer nedenlerinden birinin ise bilhassa kayıt dışına hiçbir somut yardım verilmemesi, böylece temaslı olanların bunu saklayarak test yaptırmaması olduğu belirtiliyor.

15 GÜN ÇALIŞAMAZSA…

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Istek Çerkezoğlu, “Yevmiyeli, belirtilen süreli, tescil dışı ve her türden güvencesiz alıştırma biçimi sürdüğü müddetçe salgınla çaba edilemez. İşçilerin, işsizlerin, yoksulların geçimi güvence altına alınmadan onların sağlığı da ırk sağlığı da korunamaz” dedi.

Türkiye'de Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına kadar 9.6 milyon tescil dışı çalışan bulunuyor. Yevmiyeli ve güvencesiz çalışanlar, coronalı birine bağlantı etse bile deneme yaptırmıyor, çünkü corona artı çıkmak onlar için aç kalmak anlamına geliyor. 14 gün karantinaya alınacağını ve takip edileceğini, bunun yanında devletten hiçbir takviye alamayacağını bilen tescil dışı çalışanlar deneme yaptırmamayı tercih ediyor.

Çerkezoğlu, geçimini sağlama sorunu çözülmeden sağlık sorunun çözülemeyeceğini vurgulayıp “En baştan beri şunu söylüyoruz. Salgınla mücadelede devletin görevi halkın işini, geçimini ve sağlığını korumaktır. ‘Evde kal', ‘maske tak' nasihatleri vererek bu kriz çözülmez” dedi.

DEVLET GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ

DİSK Başkanı Istek Çerkezoğlu, “Sermayeye bol keseden teşvikler dağıtmayı, vergilerini sıfırlamayı atama bilen iktidar, pandemi sürecinde hiçbir sosyal görevini yerine getirmedi.  Aklı ve bilimi almadan; devletin sosyal görevlerini hatırlamadan, işçilerin, emekçilerin ve yoksulların ihtiyaçlarını yok sayan, halkın tamamının sağlığını, işini ve geçimini korumayı devir olarak görmeyen bir anlayışla salgına karşısında çaba yönetilemiyor. Salgınla çaba için zihin, bilim ve sosyal devlet şarttır” diye konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com