TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda cemevlerine yönelik düzenlemeleri de taşıyan Aidat Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değiştirme Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin maddeleri üstünde görüşmeler sürüyor.

AK Parti milletvekillerinin verdiği önergenin kabul edilmesiyle limanların özelleştirilmesine ilişkin 9. madde, tekliften çıkarıldı. Teklif metninden çıkarılan düzenleme şöyle:

Katar’ı sevindirecek önerge: AYM iptal etmişti, AK Parti bitmiş Meclis’e getirdi

“Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’da limanların işletme sürelerine ilişkin düzenleme yapılıyor. Buna kadar, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bir takım limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli anlaşma süreleri, en geç 15 gün içerisinde mali bilgileri belirten yeminli finansal müşavirlerce onaylama edilmiş belgelerle birlikte başvuruda bulunulması ve öteki şartları yerine getirmeleri koşuluyla, hakkın başlangıç tarihinden itibaren ve bir defaya kasten edinmek üzere 49 yıla değin uzatılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı göre, kullanım ekindeki belgeler alınarak 15 gün içerisinde yapılacak değerlendirmeyi müteakiben başvuruda bulunan işletmeci şirketlere, ilave sözleşme imzalanmak üzere 3 ayı geçmeyecek şekilde vakit verilecek.

Ilave anlaşma imzalanabilmesi için işletmeci şirketlerin işletme hakkını doğuran sözleşmeden kaynaklanan bütün finansal yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmiş olmaları ve işletme hakkını doğuran sözleşmeden kaynaklı olarak çözülmüş davalardan feragat etmeleri durum olacak.

Geri adım atıldı: Katarlı şirketlere kötü haber

İşletme hakkı verilmesi/devri sözleşmesinin süresinin 49 yıla uzatılmasına ilişkin ilave kontrat, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından işletmeci şirketlerin sözleşmeye eğlence edilmesinden itibaren en geç 3 ay içinde imzalanması şartıyla yürürlüğe girecek.

Ek kontrat ile ilgili olarak Danıştay’dan görüntü alınmayacak, uzatılan süre yatırım süresine eklenmeyecek.

Teklifle işletmeci şirketlerce ödenecek anlaşma bedelleri de düzenleniyor. İşletmeci şirketler, ilave sözleşme bedeline ek olarak uzatılan işletme hakkı süresi içinde her yıl belirlenen tekdüzen hesap planına tarafından düzenlenmiş gelir tablolarında yer alan net satışlar, iştiraklerden ve emrindeki ortaklıklardan elde edilen temettü gelirleri hariç edinmek üzere öteki faaliyetlerden herzamanki gelir ve karlar ile olağandışı kazanç ve karların toplamının yüzde 5’ini hasılat payı olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ödeyecek.

Saptama edilecek ilave sözleşme bedelinin vadeli olarak ödenmesinin istek edilmesi halinde bedelin minimum yüzde 25’i ilave anlaşma imza tarihinde peşin, vadeye bırakılan tutarı en fazla 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en fazla 36 ayda ve eşdeğer taksitlerle, vadeye bırakılan miktar üzerinden ödeme tarihleri itibarıyla hesaplanacak vade farklarıyla birlikte ödenecek.”

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/limanlarin-ozellestirilmesine-yonelik-madde-kanun-teklifinden-cikarildi.html