Türkiye Gazetesi'nden Önder Çelik'in haberine tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı acilen benzer bir düzenlemeyi ‘facia’ için hazırlıyor. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün taslağını hazırladığı ‘Binaların Yıkılması Hakkında Mevzuat’le bir yıkımın nasıl olması gerektiğine dair standartlar belirlenirken, yapı yıkımlarının çevreye ve vatandaşın sağlığına zarar vermeyecek şekilde, daha çabuk ve kolay yapılması hedefleniyor. Mevzuatta yıkımların nasıl olması gerektiğine dair bir düzenleme değil. Yönetmeliğin 6 ay içinde yayımlanması bekleniyor ancak uyum süreci nedeniyle düzenlemenin yayımlanmasından 1 sene sonradan yürürlüğe gireceği açıklama ediliyor.

ÜÇ FARKLI KATEGORİ VAR

Düzenlemeyle afet müteahhitlerinde yalnızca mesleki ve teknik tatminkarlık aranacak, ekonomik ve parasal yeterlik aranmayacak. Teknik yeterlik olarak makine, ekipman ve donanım durumu ile personel durumu değerlendirilecek. Mesleki yeterlik olarak son beş yıl içerisinde yapmış olduğu felaket işlerinin toplamı esas alınacak. Afet müteahhitleri 'Y1, Y2 ve Y3' sınıflarına ayrılacak. Şu lahza için ‘olağan afet’, ‘patlamalı afet’ ve ‘uzun erişimli bina yıkımı’ olarak üç bambaşka kategori planlanıyor. Firmaların üstlenebilecekleri işler yapı yüksekliği ve alanı ile sınırlandırılacak. Mevzuat facia müteahhidine, felaket faaliyetleri esnasında ve sonucunda ortaya çıkacak her türlü atığın kaynağında ayrılması, bitmiş kullanımı, geri kazanımı, çevre lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilerek yönetimi sorumluluğunu da yüklüyor.

HATALI YIKIMA CINAYET KESİLECEK

Yeni yönetmelikle afet sektörüne çeki ahenk verileceğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, “Son zamanlarda medyaya da yansıyan, bina yıkımı sırasında yandaki binanın zedelenmesi olaylarının üstüne bakanlığımız bu çalışmayı başlattı. Çalışmayla birlikte sektör zapturapt altına alınacak. Önüne gelen afet yapamayacak. Yıkımı yapacak müteahhit sertifikalandırılacak. Cümbür Cemaat kendi teknik kabiliyeti ve kapasitesine kadar felaket yapabilecek. Hatalı facia yapanlara da ceza kesilecek” dedi. Gürgen, afet sonucunda ortaya çıkacak her türlü atığın geri dönüşümde kullanılacak olmasının ayrıca çevre hem de ekonomi açısından çok manâlı olduğunu ifade etti.

ACİL YIKILACAKLAR KAPSAM DIŞI

İdareler, yetkisiz ve yanlış bulmadığı takdirde başvuru formu tarihinden itibaren 15 gün içinde facia ruhsatını düzenleyecek. Yetki belgesi olmayanların afet yapmasına müsade verilmeyecek. Afet riski altındaki acele yıkılması gereken yapılar da mevzuat kapsamı haricen bırakıldı. Facia süreci ruhsat alındığı tarihten itibaren 3 ay içinde tamamlanacak. Huysuz takdirde her yerde afet ruhsatı alınacak. Yıkıma başlamadan 7 gün önce İdareye bildirim yapılacak. İdare, komşu parsellerdeki yapılara 3 gün önceden bildirimde bulunacak. Her türlü çevre koruma tedbirleri afet müteahhidi tarafından alınacak.

Mevzuat zarfında olan yapılar için ilk kez bir facia planı belirlenecek ve yıkım ruhsatı alınacak. Mülk sahiplerince, bir yıkım müteahhidi ve felaket işinin fenni mesuliyetini üstlenecek bir inşaat mühendisi ile anlaşılması yeterli olacak. Binaların yıkılmasında asıl sorumluluk sahibi felaket müteahhidi olacak. Yönetmelikte yıkım planı kapsamı dışarıda kalan bazı yapılar da belirlendi. Buna tarafından, bodrum katı dışarıya en fazla bir katlı olup, bina yüksekliği 6 metreyi aşmayan ve yapı inşaat alanı toplam 250 metrekareyi geçmeyen müstakil yapıların bütün yıkımlarında, bir binada toplam alanı 250 metrekareyi ve kat inşaat alanının yüzde 10’unu aşmayan kısmi yıkımlarda felaket planı düzenlenmeyecek ama felaket ruhsatı alınacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/muteahhitler-yikim-icin-de-siniflandiriliyor-haberi-530636