BioNTech ve Amerika Birleşik Devletleri merkezli Pfizer’ın beraber geliştirdikleri corona virüsü aşısının yüzde 90 galibiyete eriştiği açıklanmıştı. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının “virüsün başını ezip”, 2020’de dünyayı tutsak alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etti.

Pfizer ile BioNTech Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında aşı sınamalarının faz 3 evresinde, gönüllü kobayların yüzde 90’ında hastalığın büyümesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir netice olduğunu ifade etmişti. Ancak sınama neticeleri henüz tüm ayrıntılarıyla açıklanmadığı için aşının semptomsuz enfeksiyonlarda da tesirli olup olmadığı suali cevaplanmış değil.

ŞAHİN: "AŞININ BU VİRÜSÜ YENECEĞİNİ ÖĞRENİYORUZ"

Bu mevzuda iyimser olduğunu söyleyen Şahin, “Şayet sual bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna yanıtım evet, zira semptomlu enfeksiyonlardan dahi korunma sağlanması büyük bir tesir yaratacaktır” dedi.

Geçen Pazartesi günü sınama çalışmalarının neticeleri açıklanıncaya değin aşının bağışıklık sisteminde yeterince eforlu bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını belirten Şahin, “Aşının bu virüsü yeneceğini öğreniyoruz artık” diye konuştu.

“VİRÜSÜN KAFASINA VURUP ORTADAN KALDIRIYOR”

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 55 yaşındaki Şahin, geliştirdikleri aşının tesirine dair elde edilen neticeler sebebiyle henüz resmen ispatlanmış olmasa da aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inandığını ifade etti.

Aşının “birden fazla biçimde” virüse saldırdığını belirten Şahin, “Covid-19’un hücrelerimize girişini yasaklıyor. Ama virüs bir biçimde girmiş dahi olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki korunma hareketini yapacak biçimde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini korunamaz” diye konuştu.

Aşının aktifliğiyle alakalı bazı ehemmiyetli suallerin önümüzdeki haftalarda ve aylarda cevaplanabileceğini söyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sualinin cevabının ise bir seneyi bulabileceğini kaydoldu.

Kaynak: www.sacitaslan.com