Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Dünya Hesaplı Forumu'nun (WEF) yayınladığı Küresel Rekabetçilik Raporu 2020, 37 ülkenin değerlendirildiği birçok kriterde Türkiye'nin son beş basamak içinde olduğunu ortaya koydu. Ekonomik dönüşüme hazır olma konusunda da notumuz düşük.

Bu yıl hükümetlerin olağanüstü pandemi önlemleri sebebiyle ilk olarak rekabet gücü sıralaması yapılmadan yayınlanan rapor, COVID-19 krizini atlatabilmek için ülkelerin daha üretken, sürdürülebilir ve kapsayıcı idareli sistemleri nasıl inşa edeceğini inceliyor. WEF göre yayınlanan “Küresel Rekabetçilik Raporu Özel Baskısı 2020: Ülkeler İyileşme Yolunda Nasıl Performans Gösteriyor?” başlıklı çalışmada COVID-19 krizi her tarafında gelişmiş dijital ekonomilere, kuvvetli sosyal güvenlik ağlarına ve sağlam sağlık sistemlerine sahip ülkelerin daha dirençli olduğu ve krizi daha iyi yönetebildikleri vurgulanıyor.

EN İYİ SIRAMIZ 30'UNCULUK

İş ortamını dönüştürmek: Kamu hizmetleri Türkiye'nin raporda en iyi aldığı notlardan ve sıralaması 37 ülke arasında 30'unculuk. Yeşil altyapıya geçişin olduğu kriterde ise 34'üncü sıradayız.

Beşeri sermayeyi dönüştürmek: Türkiye'nin en fena notlarından biri eğitim müfredatını güncelleme ve yetkinliklerin artırılması için yapılan eğitim yatırımlarının artırılması. Sıralamamız bu kriterde 35'incilik. Brezilya ve Yunanistan ise listede Türkiye'nin de arkasından olan iki ülke.

Piyasaları dönüştürmek: Mali sistemler, son finansal krizden bu yandan daha istikrarlı ışık halkası gelmektedir. bununla birlikte finansal sistemlerin daha kapsayıcı olmaları; büyüyen piyasa konsantrasyonu malların ve insanların hareketinin kısıtlanması ve piyasaların dönüşümünü engelleme riski taşımaktadır. Rapor, rekabeti artırıcı ve tekelleşmeyi önleyici çerçevelerini güncellerken, şirketlerin sürdürülebilir ve kapsayıcı yatırımlar yapmaları için mali teşvikler getirilmesini öğüt etmektedir. Rekabet ve antitröst çerçevelerimiz de 30'unculukla en yüksek not aldığımız kriterlerden.

İş ortamını dönüştürmek: Kamu hizmetleri Türkiye'nin raporda en iyi aldığı notlardan ve sıralaması 37 ülke aralarında 30'unculuk. Yeşil altyapıya geçişin olduğu kriterde ise 34'üncü sıradayız.

Türkiye, yaratıcılığı farklılık ile desteklemede sondan ikinci ülke

İnovasyon ekosistemini dönüştürmek: WEF, ülkelerin Ar-Ge'ye yönelik millet yatırımlarını artırırken özel sektörün bu alanda yatırımlarını özendirme etmelerini öğüt ediyor. “Uzun vadede, ülkeler “yarının pazarlarının” oluşturulmasını desteklemeli ve yaratıcılığı artmak için şirketleri şirket içi cinsiyet/kimlik çeşitliliğini artırmayı benimsemeleri konusunda motive etmelidir” denilen raporda rekabet bağlamında yaratıcılığın desteklenmesi için çeşitlilik kültürünü teşvik etmek de Türkiye'nin sınıfta kaldığı kriterlerden.

Türkiye bu kriterde 37 ülke arasında 36'ncı sırada. Hindistan ise listede bizim de gerimizde yer alan tek ülke.

Kaynak: www.sacitaslan.com