Yeni Şafak Gazetesi'nden Nur Banu Aras'ın haberine kadar yasaya rağmen Türkiye’de temsilcilik bulundurmayan yabancı sosyal medya platformlarını yeni yılda reklam cezası bekliyor. Türkiye’de vekil bulundurmaları için sosyal medya sağlayıcılarına bahşedilen vakit kasım ayında sona ermişti. Yasaya kadar 2 Kasım’da şirketlere yaptırımların ilki olan 10 milyon liralık yönetimle ilgili para cezası tebliğ edildi.

Medya düzenlemesinde ikinci safha ise bu ay gerçekleşti. 11 Aralık’ta şirketlere bu kez 30 milyon lira suç oluşturan kesildi. Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilileri ile yapılan görüşmelerde Rus VKontakte (VK) şirketi ve Youtube Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul etti.

SON 22 GÜN KALDI

11 Aralık’ta bahşedilen ikinci idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde ise bu zorunluluk de yerine getirilmezse Ocak ayında Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan hakiki ve tüzel şahısların temsilcilik açmayı kabul etmeyen Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope gibi platformlara reklam verilmesi yasaklanacak. 

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde zorunlu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh suç oluşturan hakimliğine başvurabilecek.

TÜRKİYE'NİN TAVRI YAPICI DİYALOG

Türkiye bugüne kadar şirketlerle yapılan görüşmelerde yapıcı bir diyalog içerisinde bulundu.

Düzenlemeyle vatandaşların verisinin ülke sınırları içinde kalması ve hiç kimse kadar izinleri olmadan kullanılmaması ve vatandaşların kişilik haklarına yapılan saldırılara karşı nasıl kendilerine 48 saat içinde geri dönüş yapacak bir muhatap bulmaları amaçlandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com