Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

"Ziyaretleri bitirince çalışma programına geçtik. 5 ayrı çalışma buluşmasını bitirdikten sonra bilgi vermek üzere huzurlarındayım. Bursa, Bilecik, Çanakkale, Yalova ve Balıkesir olmak üzere sıhhat takımlarıyla biraraya geldik.

Söyleyeceklerim salgının rastgele biçiminde tırmanışının tam yurttaşları ilglendirecek kalitededir. Bursa'da yaptığımız buluşmanın muhatabı 5 ve değişik şehirlerimizdir. İstanbul buna dahildir. Salgın Anadolu'da ikinci doruk yarıyılındadır. Tehlikeli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk piki büyük şehirlerde 14 Nisan'da ikinci doruğu Eylül'de yaşamıştık.

Büyük şehirlerimizde her iki doruk noktasından sonra temkinlere sarılmış süratle netice almıştık. Ekim'in ikinci haftasından itibaren salgın karşısında evvelkilerden daha ciddi imtihandayız.

Virüsün bulaştığı bireylerin büyük kısmında bulgu görünmemesi neşelendiricidir. Salgın bize şunu öğretti virüsün dağılması daha fazla rakamda insanın hastalanması, yaşamını kaybetmesi değil tüm yaşamın sekteye uğramasadır. Salgına karşı verilen çaba tam yaşamı koruma gayretidir.

Bursa'da 1 ay evveline göre günlük hadise rakamı üç kat çoğalmıştır. Bilecik'te hadise sayımız 2 kat arkasıydı. Balıkesir, Yalova ve Çanakkale'de ise yüzde 50 oranında hadise çoğalışı görüyoruz.

Yatak kapasitelerimiz, Bursa'da 198 yatak ilave ediyoruz, doluluk oranımız yüzde 60, yoğun bakım yüzde 75.

Balıkesir şehrimizde 48 yatak daha çoğaldırılma tasarıları yaptık. Balıkesir'de yoğun bakım yüzde 61.

Bilecik'te yatak doluluk oranımız yüzde 36, yoğun bakım yüzde 42.

Çanakkale'de 39 yatak daha ilave ediyoruz. Yatak doluluk yüzde 34, yoğun bakım yüzde 48.

Salgınla çabada ehemmiyetli silahımız filyasyon takımlarımızın yaptığı çalışmalar. Bu takımlarımızın çalışmaları sayesinde kuşkuluları tespit ediyoruz.

Bursa'da 463 olan filyasyon takım sayımızı 700'e çıkarıyoruz. Balıkesir'de 203 filyasyon takımımız sahada. Çanakkale'de takım rakamını 97'ye çıkarıyoruz.

Son olarak burada değerlendirmelerini yürüttüğümüz 5 şehrimizdeki yatırım tasarılarımızı aktarmak isterim.

Sayın Cumhurbaşkanımızın hayalim diye ifade ettiği bu kuruluşların ne kadar isabetli yatırımlar olduğunu hem Elazığ'da yaşadığımız zelzele vesilesi ve Covid-19 vesilesiyle tekerrür görmüş olduk.

Geçen sene hizmete aldığımız Bursa Şehir Sağlık Kurumumuzda salgın yarıyılında bu yatırımın ne denli ehemmiyetli olduğunu göstermiş oldu.

Bursa Devlet Sağlık Kurumu daha önceki ismiyle Memleket Sağlık Kurumu'nin sıhhat hizmet sunumuna devam etmesini sağlayacağız. Bir Hayli şehir sağlık kurumumuzun açıldığı şehirlerde olduğu gibi hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bursalı hemşehrilerimizin sağlık kurumuna erişimi basitleştirilmek üzere metro ihalesi yapılacak.

Türkiye'de tek olan spastik çocuklar sağlık kurumumuzu yenileyeceğiz. Balıkesir Sındırgı ve Gömeç ilçe devlet sağlık kurumularımızın inşaatlarını bu sene sonu bitirip hizmete sunacağız. Bigadiç sağlık kurumunun inşaatına başladık.

Susurluk devlet sağlık kurumumuzun ihalesini tamamladık, inşaatına başlıyoruz. Edremit devlet sağlık kurumu proje çalışmalarımız devam ediyor. Gökçeada devlet sağlık kurumumuzun inşaatına devam ediyoruz.

Yalova'da devlet sağlık kurumumuzun inşaatına geçen sene başlamıştık, önümüzdeki sene bitireceğiz.

Bozüyük devlet sağlık kurumumuzun inşaatı süratle devam ediyor, önümüzdeki sene hizmete alacağız.

İstanbul'da gayretin ehemmiyeti çoğalırken günlük gayretimizi nasıl sürdürmeliyiz? Herşeyden evvel dışarıda geçirdiğimiz zamanı hakimiyetli olmalıyız. Dışarıya çıkmışsak, kalabalıktan uzak durmalıyız. Salgının bu devresinde reel ciddi imtihanı kalabalığa karşı vereceğiz. Konutumuz dışında başkaları ile karşılaştığımız her civarda maske takalım.

Salgın Anadolu'da ikinci doruk yarıyılına kış henüz gelmeden erişti. Önleme boşverip seyri kendi haline vazgeçersek kış hepimiz için mağlubiyet yarıyılı olur.

Salgına karşı yürüttüğümüz çaba için bu salgından Balıkesir, Bilecik, Çanakkale ve Yalova serinkanlılarından şimdiye dek verdikleri dayanağın çok daha büyüğünü arz ediyorum. Bursa salgın süresince gördüğü en tehlikeli yarıyılı yaşıyor. Elbirliği ile yeni bulaşmaları, can kayıplarını önleyelim. Bilecik ilk doruğu 10 Eylül'de yaşamıştı. Günlük hadise rakamı iki katına yanaşmıştır. Zatürree oranının Türkiye üzerinde olmasıdır. Yayılımı önlemenin yolu teması eksiltmek, kaidelere uymaktır.

Yalova Nisan yarıyılına mukayeseyle günlük hadise rakamı yüzde 50 arkasıydı, zatürre oranı yüksek. Bu kentimizden de daha eforlu çaba bekliyoruz. Çanakkale'de yüzde 50 oranında çoğalış ilk doruğa benziyor. Balıkesir ilk doruğu Eylül başlarında yaşamıştı, yüzde 50 hadise çoğalışı bekliyoruz. Bu şehir için vereceğim iyi haber zatürrenin düşmeye devam etmesidir. Hastalıktan uzak tutarak salgına set sürüklemek reel ehemmiyetli olandır. Sıhhat ordumuzun gösterdiği gayreti temkinlere uymak için her birimizin göstermesidir. Sizlere sarih ve ısrarlı iletim şudur; çabada hali hazırda önlemlerden daha eforlu silahımız yok. Bu çaba dağılmayı önleyerek kazanılır. Bu ise ancak ve ancak temkinlere uymakla olasıdır."

Kaynak: www.sacitaslan.com