Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre gün içinde vücutta olağan bir istikrarsız başkalaşım döngüsü vardır. Solunum, terleme, idrar ve dışkı yoluyla sürekli akışkan kaybeder, öteki bir yana da kesintisiz besinler, su ve sıvı alımıyla yerine koyarız.

Sıvı ihtiyacımız yaş, cinsiyet, gövde hacmimiz, aktivite düzeyimiz, bulunduğumuz ortamın veya havanın ısı ve nem oranına kadar istikrarsızlık gösterir.

İşte “Bilhassa bu ıslak ve sıcak günlerde susamadan su içmenin yanı sıra vücudun su ihtiyacını yerine getirmek için bazı besinler ön planda olmalı” diyen Uzman Beslenme Uzmanı Ayşe Gül Güven'in önerileri:

ÇORBA VE SMOOTHİE İÇİN

– Büyük asıl öğünler yerine vejetaryen ağırlıklı ve az fakat sık aralıklarla beslenmekte sıcak havalarda vücudun kendini kuytu hissetmesini sağlar. Yaz aylarında değişken oranı yüzde 95‘lere kadar meydana çıkan sebze ve meyve seçenekleri birincil tercihlerimiz arasında olmalı.

– Tahıl ve kurubaklagilli ayran aşı veya sıcak da olsa lif, vitamin ve mineral zengini sebze çorbaları lüzum hafif bir başlıca öğün veya başlıca yemeğin eşlikçisi olarak düşünülebilir. Terle en çok kaybedilen minerallerden olan sodyum, kalsiyum ve değişken desteği sağlar.

– Soğuk smoothieler çabuk bir gün yaşıyor ve oturup öğün yapacak fırsatınız ya da iştahınız yoksa en aranan seçeneklerdendir. Istikrarsız azlığı ve terle kaybedilen elektrolitlerin eksikliğine bağlı yaşanan kas ağrıları ve krampların önüne geçer.

EKMEK YERİNE TAHIL TÜKETİN

– Kinoa, siyez bulguru, yulaf, karabuğday pişerken bünyelerine su çektikleri için sıcak günlerde besinler aracılığıyla aldığınız sıvı miktarını artırırlar. Çözünebilir lifli içerikleri ile kan yağlarının denetim altında kalmasını sağlarken bağırsaklardaki hareketliliği de artırarak kabızlık sorunlarına da iyi kazanç.

VİTAMİN EKSİKLİKLİĞİNE DİKKAT

– C ve D vitamini eksikliği vücuttaki istikrarsız kaybını artırır. Güneşin sıcak ve ultraviyole hasarını yazın cilt, saç ve tırnaklarımızdaki değişikliklerden hissederiz. Bu hasara karşı kalkan oluşturabilmek için C vitamininden zengin beslemek gereksinim halini alır. Tatlı biberler, üzüm, çilek, böğürtlen gibi ufak taneli meyveler, maydanoz, kivi, ananas, kavun, ıspanak, domates, üzüm, kayısı, erik C vitaminince zengindir. D vitamini ve doğal kolajen desteği için de yaz aylarında hafif et seçeneklerinden olan balığı sofralarınızdan eksik etmeyin.

BOL BOL SALATA YİYİN

– Marul, semizotu, salatalık gibi besinler yüzde 96-98 oranın da su içerir. Suyu yiyiyormuş gibi düşünebilirsiniz. Salatalık kabuklu tüketildiğin de silika denen silisyum dioksit içerir. Bu mineral eklem, saç, çivi, cilt için faydalıdır. Yaz aylarında sıklıkla seçim edilebilen maden suyu da silisyum dioksit içerir ve mukozal bütünlüğü destekler.

KARPUZ OLMADAN OLMAZ

– Yazın vazgeçilmezlerinden olan karpuz da kan damarlarını genişletmeye tezgâhtar olan sitrülin amino asidi bulunur. Su içeriğinin yüksek olması da kanı sulandırarak vücudun soğumasına takviye olur. Oysa ölçülü tüketmekte fayda var.

YOĞURDU UNUTMAYIN

– Yoğurdun içeriğinde yüzde 85-88 su bulunur. Sıcaklarda vücudunuzun terleme ile kaybettiği sıvıyı yerine koymaya yardım olurken içerdiği potasyum ve sodyum mineralleri ile vücudun elektrolit dengesini sağlar.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sicaklara-karsi-su-deposu-besinler-haberi-535653