Colendi‘nin başına uluslararası arenada karanlık bazı olayları ile belli Ian Hannam geldi. Ian Hannam köstebek olduğu gerekçesiyle büyük bir cinayet ile sona eren kariyerine (!) Türkiye’de devam edecek. Colendi’nin çalıştığı isimlerden biri de Ian Hannam’dan bilgileri aldığı gerekçesiyle suç oluşturan bölge Mehmet Sepil oldu.

OdaTV’den Hazar Şahsuvar’ın haberine göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) etrafındaki iddialar tartışılmaya devam ediyor. Eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile kardeşi AKP milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve eşi Ünsan Ban aralarında yaşananlar gündemdeki yerini koruyor.

Haberlerin gerisinde şirketlere verilen halka talep izinleri, arabulucu kurumların yoklama ve tasdik süreçlerine ilişkin hususlar, anapara artırımları gibi çeşitli işlemlerin odağındaki SPK tartışmaya açıldı. SPK tartışmalarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

COLENDİ DOSYASI

SPK ile ilgili iddialardan biri de Türkiye’den İngiltere’ye uzanan, ülkenin manâlı bazı şirketlerini ve yatırımcılarının da parçası olduğu, bazı ilişkilerinin dikkat çektiği Colendi…

Colendi bir mali teknoloji şirketi. Ortakları arasında Mehmet Sepil gibi iş adamları, Özyeğin’in yatırım şirketi Finberg, ülkenin büyük market zincirlerinden Migros var.

SPK’DAN TASDIK

Colendi önce kurumsal yapısında değişikliğe gitti. Şirketin hissedarlarından İngiliz vatandaşı Ian Hannam Yönetim Kurulu Başkanı oldu Kısa bir vakit daha sonra, Aralık 2021’de ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) “Colendi Menkul Değerler A.Ş” ünvanlı şirketin kurulmasına onaylama verdi.

Colendi’nin bir menkul değerler şirketi için yaptığı başvuruda bir biçimde bu konuda manâlı bir takım ihmaller olduğu bahis ediliyor. İddiaların temelinde de Colendi’nin ortağı ve aynı zamanda en üst seviye idareci (Yönetim Kurulu Başkanı) olan Ian Hannam yer alıyor.

KİM BU HANNAM?

Ian Hannam kariyerine İngiliz ordusunun özel bir biriminde başladı, gerisinde bankacılık sektöründe Salomon Brothers ve JP Morgan gibi tanınmış yatırım bankalarında devam etti. Bilhassa madencilik ve savunma sanayi gibi alanlarda yönettiği projelerle belli meşhur bir bankacı.

Bu alanlarda yürüttüğü bir projede, Irak yönetimiyle yürütülen bir petrol projesinde, “içeriden veri sızdırma yoluyla üstünlük elde etme” (insider trading) suçlamasıyla aleyhinde karşıya kaldı. ‘Köstebek’ olduğu anlaşılınca ciddi miktarda bir canice ödemek zorunda kalan Ian Hannam’ın yatırım bankacılığı kariyeri de sona erdi.

Ian Hannam’ın bilgi sızdırdığı şirketten benzer işler dahilinde Türk işadamı Mehmet Sepil de büyük bir ceza aldı. İkilinin yolları yıllar sonra Colendi’de baştan kesişti.

BORSADA KARANLIK İŞLER

Görevinden ayrılmak zorunda kalan Ian Hannam peşine düşüp takip eden yıllarda acayip işleri ve ilişkileri ile gündeme gelmeye devam etti. Afganistan’da maden arama projeleri farklı alanlara yönlendirilmiş açılardan tenkit konusu oldu ve buradaki bağlantılar tartışıldı.

2020 yılında ise bu defa Venezuela ve yaptırımlar konusunda Ian Hannam her tarafta uluslararası basının gündemine geldi.

Hannam’ın ABD merkezli ünlü savunma şirketi Blackwater’in sahibi ve yöneticisi Eric Prince için Venezuela üst yönetimi ile toplantılar ayarladığı, ambargoları delmek üzere yürütülen çalışmaları koordine ettiğine dair milletlerarası medyada haberlere konu oldu.

Seyahatlerin amacının Venezuela’da yönetim değişikliğini hedeflediğine dair iddialar da kamuoyunda yer aldı.

KARAR ALIŞILAGELMIŞ Mİ?

SPK ile ilgili tartışmalar da bütün bu noktada başlıyor. Sermaye piyasaları açısından en ağır suçlardan biri sanılan “içeriden data sızdırma yoluyla avantaj elde etmekten ”suçlu yer alan ve bankacılık kariyeri sona eren bir ismin ortağı ve Idare Heyeti Başkanı olduğu bir şirkete menkul değerler şirketi lisansı verilmesi uyarı çekti.

Lisans süreci dışında da milyonlarca müşterinin verilerine ulaşabilecek Colendi’nin en üstteki yöneticiliği görevine Ian Hannam’ın gelmesine nasıl tasdik verildiği de merak konusu oldu.

 

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/spk-nasil-onay-verdi-borsadaki-kim-bu-hannam.html