Bu adım Riyad’ın Türkiye’ye uyguladığı gayriresmi boykotun sona erdiğine ve diplomatik ilişkilerin iyileştiğine muhabere etti.

Reuters’ta bulunan habere tarafından, MBC, Mart 2018’de Arap izleyicilerin favori dizilerinin de arasında bulunduğu Türk yapımlarını yayından çekmişti, lakin anlaşmalar doğru Medyapım ile Ay Üretim’ın yayınlama haklarına sahip tek yayıncı haline gelecek. MBC bununla beraber Suudi Arabistan’da Arapça orijinal içerik üretebilecek.

Neler yaşanmıştı?

İki ülke, 2011’de Arap yarımadasındaki “Arap Baharı” eylemlerinde Ankara’nın yerel rejimlerin korkutma olarak gördüğü politik İslamcı gruplara yardım vermesinin peşinde zıt düşmüştü.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesinin peşinde iki ülke arasındaki gerilim sertçe yükselmiş, Suudi şirketler ve işyerleri Türk mallarına gayriresmi boykot uygulamaya başlamıştı.

Türk lirasındaki bedel kaybı ve tırmanan enflasyon, Erdoğan’ın önümüzdeki yıl tekrar seçilmesine karşın tehlike oluşturduğu bir dönemde, iki ülkenin ilişkileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2023 için planlanan seçimlerin öncesinde Riyad’ın bölgedeki müttefiklerini de dahil ettiği yoğun çabalarıyla bu sene kısmen düzeldi.

Erdoğan, Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti

Erdoğan’ın bu yılki Suudi Arabistan ziyaretinin arkasından Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman da Haziran’da Ankara’yı ziyaret etmiş, iki ülkenin liderleri ticaret, uçuş ve televizyondaki dizi yayınlarına karşın sınırlamaları kaldırdıklarını açıklamıştı. aynı zamanda iki ülkede de, müşterek olumsuz medya içeriklerinin üretimi durdurulmuştu.

MBC, Medyapım ve Ay Üretim içeriklerinin Türkiye’deki yayınlama zamanlarıyla aynı anda MBC kanallarında ve çevrimiçi platformu Shahid’de izlenebileceğini açıkladı.

MBC, Medyapım ve Ay Üretim’la ortaklaşa geliştireceği Arapça yapımlar için çekimlerin, önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan ve çevresinde başlayacağını ekledi.

Medyapım ile Ay Üretim, hit dizileriyle Türkiye’de, Türki cumhuriyetlerde, Ortadoğu’da ve Latin Amerika’da pazar hakimiyetine sahip.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/suudiler-turk-dizisi-boykotunu-bitirdi.html