Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından Dünyada Türkiye ile birlikte 100'den artı ülkede görülen Delta varyantının, ilk saptanan Alfa varyantından yüzde 50 daha seri yayıldığı ve daha bulaşıcı olduğunu biliniyor…

Dolayısıyla özellikle bayram tatilinde coronavirüsten korunmada en etkili yol olan maske-uzaklık-hijyen kurallarına mutlaka uyulması ve aşı yaptırılması gerektiğini belirten Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil, “Hem bayram boyunca hem de bayram dönüşlerinde ciddiyeti elden bırakmayın” dedi, uyarılarını ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:

‘KALABALIKTAN UZAKTA DURUN'

Bayramda ülkemizde bir hareketlilik gözlenmesi ve Delta varyantının artan bir şekilde büyüyen oranlarda saptanması nedeniyle özellikle topluluk ortamlarda fazla daha pozitif dikkat etmek gerekiyor. Bayramda büyükşehirlerin birçok boşaldı. Özellikle kısıtlamaların da kalkmasıyla birlikte, kimi insanlar tatil bölgelerine, kimileri de yayla ya da köylerine gitmek için bayram tatili fırsatını kullandı. Her ne kadar her platformda maske ve uzaklık kurallarına uyulması konusunda uyarılarda bulunulsa da bu kurallara çoğu zaman riayet edilmediği de görülüyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

■ Ilk Olarak aşılanma, sosyal mesafeye dikkatli olmak ve maske takmak konusunda toplumsal bilinç düzeyinin artırılması sağlanmalıdır.

■ Kalabalık ve kapalı ortamlarda mutlaka maske takın. Aşıların bu varyantta etkili olduğunu biliyoruz. Ancak aşılı olanların da kapalı ve topluluk ortamlarda bulunmamaya, maske ve mesafe kurallarına uymaya dikkat etmesi gerekiyor.

■ Açık ortamlarda da mümkün olduğunca kalabalıktan uzak durun ve maskenizi çıkartmayın.

■ Mutlaka aşılarınızı tamamlayın. Aşılı da olsanız virüs kapabileceğinizi ve hiçbir aşının yüzde yüz koruyuculuğu olmadığını bilin.

■ Bayram ziyaretlerinde de mümkünse açık ortamlarda ve mesafeyi koruyacak şekilde beraber olmaya dikkat edin.

■ Dönüş yolunda ara verme yerleri de çok topluluk olacağı için mutlaka maske kullanın. Ara Verme yerlerinde kapalı ortamlarda muhtemel olduğunca kısa zaman (10-15 dakika) kalın ve mutlaka maske takın.

■ Otobüs, uçak gibi toplu nakliye araçlarında ve biniş noktalarında sosyal uzaklık kurallarına uyun ve maskeyi takmayı ihmalkârlık etmeyin.

‘YENİ BİR DALGA İLE KARŞILAŞABİLİRİZ'

Özellikle bayram ardından kurallara uyulmaması durumunda  önemli rahatsızlık geçirme, hastaneye yatış ve ola ki yoğun bakımlara yatışın artabileceğini anlatmak olası. Gerçekte bu yazı geçen yaz gibi nispeten daha rahat geçirmeyi umuyorduk. Oysa Delta varyantın ortaya çıkmasıyla yayılma ve bulaş hızının diğerlerine oranla daha yüksek olması ve maske- mesafe kurallarına uyum eksikliği nedeniyle bayramdan 10-14 gün sonra yeni bir dalga ile karşılaşabiliriz. 

böylece keza tatil süresince ayrıca de dönüşte mutlaka kurallara dikkat etmek gerekiyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/tatilde-pandemiyi-unutmayin-haberi-535831