Sözcü Gazetesi'nden Fahrettin Öztürk'ün haberine göre Hekim Larin Kayataş, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden (Çapa Tıp) mezun olduktan sonra, zorunlu hizmet için Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesine atanmıştı.

Sosyal Ağ hesabından yaptığı paylaşım ile mesleğe başladığının ertesi günü, bir hastane personeli göre, CİMER'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) şikayet edildiğini, bir ay daha sonra ise 3 aylık uzaklaştırma aldığını ve en sonunda ‘genel ahlak' gerekçesiyle meslekten men edildiğini duyurdu.

“BİR YILDIR MOBBİNGE MARUZ BIRAKILDIM”

Hekim Larin Kayataş sosyal medya paylaşımında, “Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gerekli hizmetimi yerine getirmek üzere atandım. 1 yıldır acil serviste pratisyen doktor olarak görev yapmaktaydım. Bugünden itibaren memuriyetten men edilip doktorluk görevime son verildi. 1 yıldır gerek hastane içi gerek hastane dışı sistemli baskıya ve mobbinge maruz bırakıldım. Atandığımın ertesi günü bir hastane personeli CİMER'e hakkımda şikayet dilekçesi yazıyor, hal ve hareketlerimi genel ahlaka yerinde görmediği, doktorluk mesleğine yakışmadığını düşündüğü için. İstanbul İl Sıhhat Müdürlüğü de hukuken hiçbir dayanağı olmayan bu dilekçeye istinaden atandıktan yalnızca bir ay sonra 3 ay görevden uzaklaştırıyor, disiplin soruşturması açıyor” dedi.

“8 MART'A KATILMAK, TRANS KADIN ALMAK VE CHP'YE OY TAHSIS ETMEK SUÇMUŞ GİBİ SORULAR”

Hekim Larin, görevden uzaklaştırılma süresi bittikten daha sonra hastanede çalışmaya devam ettiğini, çalıştığı süreçte de disiplin soruşturmasının devam ettiğini ifade ederek, “Bir yılın sonunda önce bana kınama cezası öngörülüyor, arkasında bugün gelen kağıtla da direkt memuriyetten men edilip hekimlik görevime son veriliyor” diyen Kayataş, bu süreçte de 3 defa savunmaya çağrıldığını söyleyerek, “Bu savunmalarda bana sözel olarak, ‘8 Mart'a niçin katıldınız?', ‘Giderken trans bayan mısınız?', ‘Seçim gelince CHP‘ye bas geç tweetinizle neyi amaçlıyorsunuz' gibi tamamen özel hayatımı ilgilendiren sorular soruluyor” ifadelerini kullandı.

“BİR GENÇ KADIN OLARAK AHLAKLI OLMAM GEREKTİĞİ SÖYLENİYOR”

Genç kadın doktor, “Bu ülkede 8 Mart’a yeralma, CHP’ye oy verdiğini maddeler halinde sıralamak, trans kadın edinmek ne zamandan beri kabahat sayılıp doktorluk görevini yapmaya engel oluyor? Sosyal Ağ paylaşımlarımın genel ahlaka uygun olmadığı, devlet memurunun hal ve hareketlerine yakışmadığı, bir genç bayan olarak ahlaklı olmam gerektiği söyleniyor. Halbuki özel hayatımda neler yapabileceğime kimse karışamaz! Devlet memurluğu gerekçe edilerek özel hayatıma müdahale edilemez! Genel ahlak adı aşağıda başka bir yaşam tarzı dayatılamaz! Toplumun bir kesimi göre ‘ahlaksız, iffetsiz’ olarak görülmem doktorluk yapmama engel olamaz! Mesleğimi yaparken en ufak bir hatam değil, tıpatıp diğer doktorlar gibi mesleğimi severek yapıyorum. Üstelik pandemi gibi bir dönemde sıhhat sisteminde doktorlara bu kadar gereklilik varken var olan doktorları da özel hayat bahane edilerek görevden uzaklaştırmak kabul edilemez” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“SOSYAL ÖLÜME HÜKÜMLÜ EDİLDİM”

Demin zorunlu görevi bitmediği için özel hastanelerde çalışamadığını bildiren Kayataş, “Şu an resmen sosyal ölüme hükümlü edildim. Fen Lisesi'nden dereceyle mezun olup, Çapa Tıp'ı da bir gün bile uzatmadan 6 yıllık eğitim sonucunda hekim olarak mezun oldum. Senelerdir tek başıma verdiğim tüm emekler çöp oldu. Sebebi ise kendim edinmek, kendi istediğim hayat tarzını devam etmek, genel etik adı altında uygulanan sistematik baskıyı reddedip cinselliğini özgürce yaşayan bir kadın olmam” ifadelerini kullandı.

“VERİLEN KARAR POLİTİKTİR UĞRAŞ EDECEĞİM”

Sözlerini, “Verilen bu karar politiktir ve onlar gibi yaşamayan onlar gibi hayat tarzı olmayan herkese bir gözdağı tehdittir. Besbelli büyük bir insan hakkı ihlali ve hukuksuzluk var. Bana karşı yapılan bu sistematik baskının hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik bir hukuk devletidir. Ve Tüzük ile yönetilmektedir” diyerek bitiren doktor Kayataş, zorunlu yasal süreci başlatacağını da söyleyerek, “Bugüne değin çoğu haksızlıkla uğraş ettim bugünden itibaren de etmeye devam edeceğim” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/trans-kadin-doktor-larin-kayatas-genel-ahlak-gerekcesiyle-meslekten-men-edildi-haberi-538382