BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Başbakanı Liz Truss 45 gün süren iktidarının arkasından geçtiğimiz gün istifa ettiğini açıkladı. İstifa haberinin piyasalara yayılmasından kısa bir süre sonra sterlin sert bir biçimde yükselerek bir anda bu ayın en iyi performans gösteren para birimi haline geldi. İngiltere’nin yaldızlı devlet tahvili getirileri düştü. Ülkenin küçük ve orta ölçekli şirketlerini bünyesinde barındıran FTSE 250 Endeksi %1 yükseldi. Birçoğu milletlerarası şirket olan büyük sermayeli şirketlerin bulunduğu FTSE 100 Endeksi ise %0,3 arttı.

MarketWatch yazarı Brett Arends, Londra’daki kaosla birlikte ABD’li yatırımcıların emeklilik yatırımlarına İngiliz hisse senetleri eklemesi için piyasaların cazip ülkü geldiğini düşünüyor. Truss’ın istifası da Arends’e tarafından bu görüşü destekleyecek nitelikte.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Arends’in İngiltere varlıklarının yatırım için cazip olduğu düşüncesi tamamen ülkedeki kederli atmosfere dayanıyor. Rothschild ailesi tarihinin en manâlı isimlerinden Nathan Rothschild’in ‘Sokaklarda savaş varsa hisse senetlerini satın al’ sözlerini hatırlatan Arends İngiltere’de ‘en fazla pesimistliğe’ ulaşıldığını belirtiyor.

Borsa araştırmaları şirketi FactSet’in verilerine göre İngiltere borsası acilen %4,5’lik temettü verimiyle sadece 9 katlık tahmini fiyat kazanç oranı beklentisiyle işlem görüyor. Haber başlıkları bugünün kaosuna odaklanırken, piyasalarsa genelde yaptıkları şeyi yapıyorlar ve ileriye bakıyor.

Arends Truss’ın istifasını değerlendirirken şu ifadelere yer verdi:

“Truss daima için saçma ve anlaşması imkansız bir başbakandı. İsteyen herkes YouTube’a gidebilir ve geçmişte kamuoyunun aleyhinde çıktığı görüntüleri izleyebilir. Bunlar arasında tanıdık olmayan menşeili peynirleri kınayan tamamiyle aptalca konuşması, Avam Kamarası’nda yaptığı havlayan köpeklerin ‘dronları caydırmaya asistan olduğu’ yönündeki açıklaması ve Sarah Palin’in Katie Couric’le yaptığı rezil söyleşi kadar acı verici ve dayanılmaz röportajlar da var. Ancak İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin 81.326 taban üyesi gerçi ona oy kullandı. Truss bu işi yapmaktan en ince ayrıntısına kadar acizdi ve yeteneğinin çok ötesinde bir işe terfi ettirildi. Bu herkes için olduğu kadar onun için de acımasız bir görevdi.

Ama derhal bu sona erdi.

Onun yerine kim geçerse geçsin daha iyi olacaktır. Eski Define Bakanı Rishi Sunak veya acemi olsa da sorunsuz bir ad olan kabine bakanı Penny Mordaunt olabilir. Ya Da genel seçimlerin ardından, İşçi Partisi Lideri Sir Keir Starmer da göreve değerinde, ama sıkıcı bir ad olabilir.

(Tüm haberlere rağmen Boris Johnson’ın başbakan olması o kadar muhtemel değil. Bu seçimin parti tabanı tarafından değil, Muhafazakar milletvekilleri kadar belirlenmesi muhtemeldir ve milletvekileri kuşkusuz ondan bıkmış durumda.)”

İngiltere’de kriz fırsat mı yaratıyor?

Arends Londra’nın politik krizin pik noktasına ulaştığına uyarı çekiyor. İktidardaki Muhafazakar Parti’nin toparlanamaması halinde ise İşçi Partisi’nin tercih çağrılarına karşılık saptamak imkansız ülkü gelecek.

Geçtiğimiz ay baştan başa İngiltere’yi kasıp kavuran ve Truss’ı deviren siyasi krizin sebebinin İngiltere’nin hükümet maliye politikalarından kaynaklandığı belirtiliyor. Fakat medyada sıklıkla bulunan bu yorumlama Arends’e kadar ülkenin durumunu açıklamıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerin göre İngiltere, G-7 grubundaki ekonomilerinin kayda değer bir kısmından daha iyi bütçe rakamlarına sahip. Devlet borcu gayri safi yurtiçi hasılanın takriben %75’i seviyesinde, fakat bu sayı Fransa, İtalya, Japonya ya da ABD’ninkinden fazla daha düşük. Ülkenin bütçe açığı da en düşük G-7 ülkeleri arasında. Arends İngiltere’nin bütçe açığının ABD’nin yarısı değin ve Almanya’dan bile daha düşük olduğunu belirtiyor.

İngiltere açıklarını para sağlamak için yabancı yatırımcılara bağımlı olsa da İngiliz hükümeti tahvillerine ABD’den daha düşük faiz ödüyor. Yalnızca birkaç hafta önceki siyasi kriz esnasında bunun tersini yapmıştı. Arends ülkenin büyük bir mali riskle karşısında karşıya kalması durumunda faizlerin daha düşük yok daha yüksek olacağını öngörüyor.

Borsa yazarı bütün bu krizler aleyhinde halihazırda ucuz olan İngiltere borsasının daha da ucuz ülkü geldiğine uyarı çekti. Laf konusu krizlerin hiçbiri en fena günlerin geride kaldığını göstermez. Zira bu ne Londra ne de dünyanın başka bir ülkesi için geçerli yok. Oysa Arends dünyanın belli bir şekilde resesyona girmekte olduğunu ve Wall Street’in demin bu nesil bir krizi satın almadığını savunuyor. Londra Borsası’ndaki sermaye payı fiyatları ise diğer bölgedekilerden, özellikle de ABD’dekilerden fazla daha kötü haberlerle fiyatlandı.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/trussin-istifasi-yatirimcilar-icin-firsat-mi.html