Sözcü Gazetesi'nden Hande Zeyrek'in haberine kadar bir kuşağın anılarına hayatlarına eşlik eden unutulmaz şarkılar “Derhal 90'lar 2” isimli albümde toplandı. Türk pop müziğinin 90'lı yıllarına damgasını vuran 12 sanatçıyı bir araya getiren albüm birkaç gün önce çıktı ve iTunes'ta bir numaraya yerleşti. Kimler yok ama albümde…

Yonca Evcimik, Sibel Alaş, Reyhan Karaca, Hazal, Erdal Çelik, Jale, Boran, Uhde Seçil, Eda-Metin Özülkü ve Oya-Bora, Seyyal Taner....

Efsane ad Seyyal Taner o dönemi “90'lar yürek ile müzik yapılan yıllardı” sözleriyle özetleyerek ekledi: "O yıllara özlemi hissettiğimde ne değin dürüst şeyler yaptığımızı anlıyorum. Sevgili Metin Özülkü ve Hakan Eren göre düşünülmüş bir proje 'Şimdi 90'lar 2' albümü. Büyük bir mutlulukla katıldım. Acilen 90'lar 1 albümünde Şiirimin Dili ile yer almıştım. Bu albümde şarkı seçimi için fazla düşünülüp taşınıldı; çünkü 90'larda fazla hit olan şarkım var. Ben hem sözü  ayrıca de müziğini çok severek yaptığım şarkım Yaşa Sevgilimi okumak istedim. 90'lar  çok kayda değer şarkılara imza atılan bir dönem dolayısıyla 70'ler 80'ler ve 90'lar bir şekilde kendini bitmiş ediyor, yani her şeyde olduğu gibi tarih tekerrürden ibarettir. Günümüzde onların üzerine meydana çıkan şarkıların pek yapıldığını zannetmiyorum. Duygular hiçbir zaman eksilmeyecek, çoğalacak. O zamanki duyguların var oluşuyla alakalı bir şey 90'lar müziği."

ŞARKI BENİ ANLATIYOR

Özlenen müzisyen Sibel Alaş ise yeni albüm için şunları söyledi: “O dönemlerin şarkılarında neredeyse her dinleyiciye ‘Bu şarkı beni anlatıyor' dedirten bir özellik vardı. Şimdiki şarkıların natürel ancak tümü değil; fakat birçoğu bu nitelikten mahrum. O dönemlerde bizler işimizi özenle ve candan yapıyorduk. Şu Anda 90'lar 2 albümde yer alan şarkıların herkes o döneme damga vuran, dinleyicide izler bırakan, anıları canlandıran eserler. Belki de insanlar içselleştirebildikleri şarkıları kulak vermek istiyorlar, bu yüzden o dönemin şarkılarını özlüyorlar. Hakan, projeden bahsettiğinde inanın  hiç soru sormadan hemen o anda 'Tamam' dedim. Öteki arkadaşlarımın da projeye sorgusuz sualsiz dahil olduğundan da eminim. Projenin müzikal direktörünün artist Metin Özülkü, aranjörünün ise Hasan Çiçek ve yeniden Metin Özülkü olması da pastanın kremasıydı açıkçası.”

Yonca Evcimik ise şu ifadeleri kullandı: "Gelişen dünya ve teknoloji ile her şeyi kaybetti insanoğlu. Çelik Gibi, otomatik hayatlara hapsoldu. 90'ların müziği sıcaklığıyla, samimiyetiyle o eksiklikleri tamamlayan yegane şey. İnsanlar samimiyete aç. Yapılan çoğu şarkının anısı var. O sözler, melodiler; artık basit kolay çıkmıyor. O sıcaklık çoğu yeni şarkıda yakalanamıyor. Bu yüzden mevzu döne döne 90'lara geliyor. Sevgili Hakan Eren, bu projesinden bahsedince içinden gelerek katıldım. yavaşça konserler başlayınca yaralar sarılmaya başladı. Umarım böyle devam eder. Bu sektör çok fazla sayıda kişinin evine ekmek götürmesini sağlıyor. Çark durmaksızın dönmeli. Bu çok kayda değer."

Müzik sektörü bitmiş hız almaya başladı

POPSAV Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özülkü, pop müziğinin 12 isminin 90'lı yılların şarkılarını seslendirmesinin müzik sektörüne bir bitik getireceğini söyledi. Pandeminin sektöre büyük darbe vurduğunu açıklayan Özülkü, “Müzik sektörüne ve bu dönemde zorlama günler geçiren sektörün rahat kahramanları; rodiler, ışıkçılar, tonmaisterler, dansçılar gibi düzenli maaşı ve sosyal güvencesi olmayan çoğu kişiye desteklemek amacıyla POPSAV, YouTube'un platform iş birliği ile 70'e yakın sanatçının desteğiyle Evde Kal  #MüzikleKal etkinliğini hayata geçirdi. Müzikseverler bu etkinliğe ücretsiz olarak katılıp neşeli zaman geçirirken, sponsor olarak destek olan kurumlardan elde edilen kazanç ihtiyaç sahibi olan müzisyenlere aktarıldı” dedi.

Eda Özülkü ise şunları söyledi: “Pandemi yasaklarının başladığı birincil günlerinde baya şaşırma yaşadık. Ne yapmamız gerektiğini bilemedik; şüphe hakimdi ne kadar süreceği de belirlenmiş değildi. ağır ağır önümüze bazı şeyler gelmeye başladı.”

 

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/turk-popuna-damga-vuran-90lar-yeniden-canlandi-haberi-538575