Dört-beş ay daha zorlanacağımızı söyleyen Şahin “4 ay daha zorlanacağız. Kurallara uyarak gelecek yaz, bağışıklığı kazanıp olağan hayatımıza dönebileceğimize inanıyorum” dedi.

Aydın Doğan Vakfı'nın 25 yıldır eğitim, bilim, kültür ve sanat alanında verdiği Aydınlatılmış Doğan ödülü bu sene Biontech kurucuları Türeci ve Şahin'e verildi. Ödül töreni, Biontech'in merkezinin bulunduğu Mainz'de yapıldı.

Biontech kurucuları, keza törende, keza merasim öncesinde Türkiye'den gelen gazetecilere karşın basın toplantısında manâlı mesajlar verdi.

PANİĞE GEREK YOK

İkiliye ilk sorulan soru Biontech aşısının Omicron varyantına karşı etkin olup olup olmadığı yönündeydi. Şahin, şu yanıtı verdi:

“İki hafta içinde bu soruya emin yanıt verebiliriz. Oysa yeni Omicron varyant nedeniyle herhangi bir nefret edilen şey duymaya lüzum değil. Paniğe gerek yok. Varyantın fazla farklı mutasyonları olduğunu biliyoruz. Aşının bu varyanta daha eksik tesir sağladığını ama ağır hastalıktan da koruduğunu biliyoruz.”

Biontech aşısının ağır rahatsızlık seyrine aleyhinde koruma sağladığına dikkat çeken Şahin, üçüncü doz aşı olduktan sonradan oldukça iyi bir koruma sağladığını vurguladı ve şu bilgileri paylaştı:

“Olgu sayıları aşı olmayanlar aralarında aşı olanlara kıyaslandığında 8 kat daha pozitif. Aşı oranıyla kıyaslandığında yoğun bakıma gücenme oranı da 8 kat daha fazla. Hatırlatma dozu gerekli. Özelikle kesin bir yaş grubu için. genel olarak nüfusun tamamı için 3. dozun zorunlu olduğunu söylüyoruz. 20 kat daha koruma sağlıyor. Üçüncü doz ile yüzde 97 koruma sağlanıyor. Omicron'dan egemen olarak üçüncü dozu en kısa zamanda olmayı nasihat ediyoruz.”

AŞININ EMRINDEKI ETKİSİ DEĞIL

“Yapılan araştırmalara tarafından (Biontech) yan tesir görülmedi. Senelerdir kanser hastalarında gördüğümüz (mRNA) bazlı aşılar bitmiş edilerek veriliyor. Bunda herhangi bir negatif yan etki olmadığını görüyoruz. Düzinelerce kanser hastasına bunu uyguladık. Yaptığımız çalışmalar boyunca ast etki elde edilmiş değildir. (Biontech) En başarılı aşılardan birisi. 3 milyar kişiye yapılmış olacak. 150 ülkede yapılan bir aşı. Almanya'da daha ihtiyar olan kesimin yüzde 80'i olmuş. Kararsızlık edenleri razı etmek gerekiyor. Aşının insanlara destek ettiğini bakmak sevinç verici. Her aşı olan ile birlikte mutluluğumuz artıyor.”

TÜRKİYE'YE ULAŞMAK İSTİYORUZ

Uğur Şahin, Türkiye'de bir oluşum kurma yolunda Sıhhat Bakanlığı ve TÜBİTAK ile görüşmelerde bulunduklarını anımsatarak şöyle konuştu:

“Sadece üretim tesisi değil, reformcu girişimlerin Türkiye'de uygulaması yapılabilir mi, Türk hastaları üstünde denenebilir mi, bunlar desteklediğimiz düşünceler. Şu lahza en ince ayrıntısına kadar pandemiyle uğraşıyoruz, gelecek yaz daha iyi değerlendirmede bulunabileceğiz, o vakit Türkiye'ye de varmak istiyoruz.”

35 YIL ARTI 18 AY

Istek Türeci, 2012 yılından bu yandan (m)RNA aşısı üzerinde çalıştıklarına dikkat çekti.

Pandemi başladıktan daha sonra çalışmaların aşıya dönüşmesinin laf konusu olduğunu vurgulayan Türeci, “Daha önce yüzlerce bireyde denediğimiz tecrübelerimizi pandemiye yansıtma olayı epeyce basit oldu. Kanserde elde ettiğimiz bilgiyi olduğu gibi pandemiye odakladık. Şimdi Covid-19'da edindiğimiz bilgileri kanserle ilgili araştırmalarımıza yansıtabileceğiz” dedi.

(m)RNA teknolojisinin hemen şimdi aşı geliştirilmemiş alanlarda yardımsever olacağını düşündüklerini ve malarya veya tüberküloz gibi alanlarda yeni bir platforma ihtiyaç olduğunu belirtti. Türeci, “Aşının olmadığı, aşının tatmin edici koruma sağlamadığı alanlarda yeni format yeğlenecektir” diye konuştu.

Elde ettikleri sonucun son 18 ayın değil 35 yıllık bilimsel çalışmaların eseri olduğunu anlatan Uğur Şahin, başarıya dışarı giden yolda iki manâlı meziyetin dayanıklılık ve merak olduğunu vurguladı.

DENİZ ZEYREK'İN SÖZCÜ GAZETESİ'NDE YAYINLANAN YAZISININ TAMAMINI BURAYA TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ugur-sahin-gelecek-yaz-normale-donebilecegimize-inaniyorum-haberi-541852