Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar yaz başından bu yana millet az daha pandemi öncesindeki yaşamlarına döndü.

Maske-mesafe ve hijyen tedbirleri artık önemsenmiyor. Ancak Dünya Afiyet Örgütü'nün pandeminin devam ettiği yönündeki açıklamasını andıran Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, ‘'Coronavirüs, şimdiye değin takriben 7 milyondan pozitif insanın ölümüne ve 650 milyondan fazlasının da Covid-19'a yakalanmasına niçin oldu. Pandemi bitmedi, virüs aralıksız kabuk değiştiriyor. Özellikle Omicron'un BA.5 daha aşağı varyantının önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında daha tehlikeli boyutlara ulaşabileceği öngörülüyor'' dedi ve şu açıklamaları yaptı…

Bu daha alçak varyantın diğerlerinden farkı nedir?

'Geçen hafta Dünya Afiyet Örgütü Başkanı'nın yapmış olduğu yeni açıklamaya göre, son bir haftada her 44 saniyede bir kişi Covid-19'dan hayatını kaybetmiş. ABD'de ise yeni coronavirüs enfeksiyonlarının yüzde 88.8'inde Omicron'un BA.5 daha aşağı varyantı tespit edilmiştir. Oysa BA.5'in yaygınlığı aslında küresel olarak tez artıyor. Temmuz sonunda yüzde 71 iken, Ağustos ortasına dek bu oran yüzde 74'e ulaşmış. SARS-CoV-2'nin önceki varyantlarının çoğu kalıtımsal olarak birbirine yakınken, Omicron bunların hiçbirinden gelmiyor. Çünkü virüsün filogenetik ağacında Omicron'un kalıtımsal dizileri kendi bambaşka dallarını oluşturmuş. Öncekilere nazaran daha süratli yayılan ve mutasyona uğrayan Omicron'un bugüne değin saptama edilmiş alt varyantları; BA.1, B.A2, BA.3, BA.4, BA.5, BA.6, BA.2.75 (Hindistan) ve BA.1 ve BA.2'nin hibrit kombinasyonu “XE” (İngiltere). Pandemi bu hızla devam ettiği sürece yeni güvenli olmayan daha alçak varyant veya varyantların da ortaya çıkması kaslı olasılık. BA.5 daha aşağı varyantının seri bulaşması, bağışıklıktan kaçma yeteneğinin fazla güçlü olması, aşılanmış ve takviye edilmiş kişilerde bile diğer varyantlara göre bu virüsü nötralize etme yeteneklerinin azalması, yakın gelecekte karşılaşabileceğimiz tehlikenin boyutlarını çoktan gözler önüne sermektedir.

Burun aşısı ve spreyi ne değin etkin?

Günümüze dek yapılan bilimsel incelemeler, yeni coronavirüsün ağız ve göz bölgesinden ziyade, insan vücuduna en yüksek oranda burun bölgesinden (yüzde 70) girdiğini saptama etmiştir. SARS-CoV-2 virüsü, insan vücuduna olarak ACE2+TMPRSS2+burun epitel hücreleri aracılığı ile girer. Burun mukozası vücudumuzun bir nevi kale kapısıdır. “Mukozal bağışıklık sistemi” bütün bağışıklık sisteminin açık ara en büyük bileşenidir ve infeksiyöz tehdidin başlıca bölgelerinde koruma karşılamak üzere evrimleşmiştir. Bu ayın başında Çin bir spreyle solunan Covid-19 aşısına tasdik verdi. ABD ve İngiltere'de benzer aşılar üzerinde çalışmalar devam etmekte. Helsinki Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan jurnal koruma sağlayan “antiviral burun spreyi” araştırması olumlu sonuçlar verdi. Bu yeni araştırmalar, diğer tedbirlerin yanına, bilhassa maske ve mesafenin önemini bir kere daha ortaya koymaktadır.

Coronavirüs vücuda yerleşiyor mu?

Şimdiye değin yapılan bilimsel araştırmalar önceki aşılar nedeni ile kısa süreli oluşmuş bağışıklığın da eskisi değin kayda değer olmadığını ortaya koymuştur. Maalesef Omicron ve alt varyantlarına aleyhinde hemen şimdi bir aşı mevcut yok. Yapılan araştırmalar, birçok insanın 1-2 sene süreli hastalık semptomlarını atlatamadığını, bu virüsün insan vücudunda ömür boyu kalma olasılığını da ortaya koyuyor. Bazı insanların virüsün gücünü hafife almaları veya başka nedenlerle hastalığa 2. veya 3. defa yakalanmaları “Uzun Covid hastası” olmalarını kolaylaştırmıştır. böylece dünyanın çoğu ülkesinde “Uzun Covid Klinikleri” kurulmaktadır. Ülkemizde de bu kliniklere ihtiyaç vardır.'

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/uzmani-uyardi-omicronda-ba5e-dikkat-haberi-554627