Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine tarafından yüksek enflasyon ve kurlarla birlikte ardı arkası kesilmeyen zamlar, vatandaşın bütçesini eritirken, 10 tüketiciden neredeyse 5'i sadece promosyonlu mahsul alabildiğini açıkladı. Pandeminin vatandaşın yüzde 65'inin bütçesini etkilediğini ortaya koyan Nielsen IQ Türkiye araştırmasına kadar, tüketicilerin yüzde 57'si ise yalnızca gıda barınma gibi esas ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Tüketicinin idareli durumunda yaşanan bu sarsıntı, kesik ürünler ile market markalı özel ürünlere talebi artırırken, tüketicilerin yüzde 45'i sadece indirimli ürünleri, yüzde 44'ü ise market markalı ürünleri aldığını ortaya koydu.  Özel Markalı Ürünler  Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği namına yapılan araştırmaya kadar, her 5 tüketiciden 1'i geçen yıla oranla daha fazla market markalı ürün satın alıyor.

ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ

Alıcı başlıca haftalık alışverişe dönerken, tüketicilerin yüzde 75'i alışveriş alışkanlıklarını değiştirdiğini belirtti. Yüzde 41 muhtemel olduğu dek haftalık ya da aylık sabit bir bütçeye yan kaldıklarını, yüzde 36 ise hane harcamalarını bütün alanlarda kesintisiz yeniden değerlendirdiklerini açıkladı.

Özel marka satışı büyüdü

Tüketicinin gündemindeki en manâlı sorunun enflasyon ve devam eden zamlar olduğunu kaydeden PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, “Market markalı ürünler olmasaydı enflasyon rakamları mevcut seviyelerin fazla üzerine çıkardı” dedi.

Özer, birincil 9 aylık döneminde özel markalı ürünlerin cirosunun yüzde 30 arttığını belirtti.

Ucuzsa alınabilir

Tüketicilerin yüzde 57'si daha ucuz olduğu için market markalı ürünleri seçim ettiğini açıklarken, bu ürünlerin sigara ve içki hariç toplam süratli tüketim ürünleri pazarındaki ciro payı yüzde 22'ye yükseldi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/vatandas-indirim-pesine-dustu-haberi-541809