Sözcü Gazetesi'nden Taylan Büyükşahin'in haberine tarafından coronavirüs vakalarının artmasıyla vatandaşa kalabalık ortamlardan uzaktan durmalarını söyleyen devlet, ödenti ödemeleri için insanları kuyruğa sürüklüyor. 31 Aralık'ta sona erecek 7256 numaralı ödenti yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenler, internet üzerinden başvurularını yapıyorlar. Ancak sistem altyapısının bütün çalışmaması sebebiyle, ödeme tablosu internetten alınamıyor.

Belgeleri ücret dairelerine gidip elde etmek zorunda kalan vatandaşlar da, yoğunluk nedeniyle büyük tehlike altına giriyorlar. Veznelerde büyüyen yoğunluğun yanı sıra, çok sayıda vatandaş da virüs kapmamak için ilgili kurumlara gidemiyor.

500 MİLYAR TL'LİK BORÇ

Başvuru Formu ile belediyelerce tahsil edilen bütün vergiler, ödenti cezaları, sigorta primleri, idari para cezaları, oda ve borsa üyelik aidatları gibi öyle fazla borç ve cinayet yapılandırılabiliyor. Takriben 4 milyon vatandaşın faydalanmasının beklendiği uygulamanın kapsamının ise 500 milyar TL'yi aşabileceği ifade edilebiliyor. Vadesi 31.08.2020'ye değin olan borçlar, 2 ayda bir ödenmek üzere 18 taksit halinde yapılandırılıyor. Geç Kalma zammı yerine de Yİ-ÜFE oranı dikkate alınıyor. Başvuru Formu sonrası yapılandırılan ücret borçları ocak ayı sonunda, SGK borçları da şubat ayından itibaren ödenmeye başlanacak.

KOLAYLIK SAĞLANMIYOR

Yapılandırmanın pandemi koşulları düşünülerek baştan gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Sözcü Yazarı Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, ödenti dairelerinin sisteminin bu yapılandırmaya yerinde olmadığı için sorunlar yaşandığını kaydetti.

Coronavirüs salgınının arttığı bir dönemde vatandaşların kurumlara gitmek zorunda kaldığını ifade eden Türkmen, hem ödemelerin yalnızca halk bankalarına yapıldığını, bunun da dürüst olmadığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı'nın başvuruları 1 ay uzama yetkisi olduğunu anlatan Türkmen, “Bunu ya şu anda açıklasınlar veya mağdur etmesinler insanları” dedi.

YAPILANDIRMA YETERLİ DEĞİL

Yapılandırma kanununun devreye girmesinden bu yanlamasına Maliye ve belediyelerin altyapısında aralıksız sorun yaşandığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Serbest Karabat, ödemelerin şubat ayında başlayacağı için uygulama süresinin uzatılabileceğini, yapılandırmada da ayrıca bazı eksiklikler bulunduğunu aktardı.

18 taksitin esnaflar açısından yetkisiz olduğunu kaydeden Karabat, piyasada matrah artırımı konusunda da beklenti oluştuğunu dile getirdi. Yurtdışından kaynağı belirsiz paraların vergisiz bir şekilde ülkeye sokulduğunu andıran Karabat, buna rağmen kayıtdışı mazeret edilerek esnafa aynı bir rahat sağlanmadığını söyledi.

Kaynak: www.sacitaslan.com