Sözcü Gazetesi'nden Arzu Ermiş Beyhan'ın haberine kadar bir zamanların meyve cenneti Türkiye'de pahalılık pek bir noktaya ulaştı ancak, yurttaş “Yaz meyvesi yiyemeden yaz bitti” der ışık halkası geldi. Yazın son günleri gelirken bir kilo şeftali 15-18 TL, incir ise 25-30 TL gibi fahiş fiyatlardan satılıyor. TÜİK'e göre şeftali fiyatında son 1 yıllık büyüme yüzde 73. 5 sene önce, 2016 Ağustos'unda kilosu 5 liraya satılan şeftalinin bugün hemen hemen 1 adedi 5 TL'ye geliyor.

70 MİLYON YOKSUL

Alıcı Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Fiyatlar kontrolden çıktı” dedi. Önceki gün haberlere yansıyan Ankara'da bir pazarda “ezik şeftali” nedeni ile bir müşterinin pazar esnafı ile karakolda biten kavgasının, alım gücündeki düşüşün vatandaşta yarattığı ağır stresin yansıması olduğu belirtiliyor. Çakar, “Halkın da esnafın da morali bozuk fakat idare bunu seyrediyor” ifadesini kullandı.

Çakar, açıklanan açlık ve sefalet sınırlarına göre Türkiye'de aç veya fakir olanların sayısının 70 milyona dayandığını belirterek şöyle devam etti: “Meyve fiyatları ülkenin tarımının geldiği noktayı gösteriyor. Son 10-15 yılda bu stratejik sektör ayrıntılarıyla gıda şirketlerinin tekeline bırakıldı. Aracılar, dağıtıcılar kazanıyor.”

HALDEN ÇIKTIKTAN SONRADAN % 100 ZAM

24 Ağustos itibarıyla İstanbul Hali'nde şeftali 5 ila 8 TL fiyatla satılıyor. Şaftali, halden çıkıp vatandaşa ulaşana değin en düşük 2 hatta 3 kat pahalanıyor. Çakar, “Her bir mahsul için tüketicinin çıkarlarını koruyacak bir tavan fiyat belirlenmesi ya da fiyatların denetlenmesi gerekiyor” dedi.

Yoksullar bundan böyle çocukları için oyuncak değil meyve istiyor

Derin Yoksulluk Ağı'nın kurucularından Hacer Foggo, böylece fazla vatandaşın bundan böyle pazara bile çıkamadığını, çocukları için oyuncak değil yiyecek istediklerini söyledi.

Foggo pandemide yoksulluk tanımının değiştiğini ancak bu yönde hiçbir çalışmanın yapılmadığını vurgularken, durumu şöyle anlattı:

“Son dönemde en az ücretliler bir basamak daha gerileyerek daha da yoksullaştı. Artık millet kredi kartlarını en çok yiyecek edinmek için kullanıyor. İnsanlar çocuklarına taze mevsim meyvesi yediremeyecek duruma geldi.”

 

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/vatandas-yaz-meyvesi-yiyemeden-yaz-bitti-haberi-537471