Sözcü Gazetesi'nin haberine göre obezite uzmanı Dr Nick Fuller, pozitif kilolu ya da obezite sorunu yaşamış binlerce danışanla yaptığı görüşmeler ve araştırmalar sonunda ayrı bir perhiz programı geliştirdi. Fuller’ın önerdiği kilo verme stratejisi daha eksik çekici gelebilir, süratli bir galibiyet sergilemeyebilir lakin çok daha kalıcı ve dinç.

Dr. Fuller'ın teorisine kadar vücudumuzun yıllar içinde geliştirdiği ve sonunda zamanla kilo almaya neden olan hayatta kalma mekanizmalarını tetiklememek için ağır ağır kilo tahsis etmek gerekiyor. İnsanların, vücutlarının alıştığı bir “değişmez tartma” geliştirdiklerini ve herhangi bir değişiklikte koruma mekanizmalarının devreye girdiğini savunuyor.

DİYETLER BİZİ ŞİŞMANLATIYOR

Fuller; çoğumuzun yağlı, işlenmiş gıdalarla cepheli olduğunu bunun da obeziteye neden olduğunu belirtiyor. Kısacası, “diyetler bizi şişmanlatıyor” diyor. Araştırmalar, birincil aşamalarda kaybettiklerinden daha artı kilo bölge perhiz yapanların oranını takriben %90 civarında gösteriyor.

Fuller; “İnsanlara bu şekilde kilo vermeyi bırakmalarını söylemeliyiz. Çünkü sadece bitmiş kilo almalarına yok, bununla birlikte diyet ve yiyecek kısıtlamasının getirdiği psikolojik sonuçlar koskocoman oluyor” diyor.

Özellikle corona virüsü döneminde batı dünyasında yapılan çeşitli çalışmalar, karantinalar ve kısıtlamalar sonucunda herhangi bir yerde kapalı kalmanın insanlarda %22 ila 49 oranında kilo alımının yaygınlaştığını ve bunun, fazla şişman veya obez olan kişiler aralarında daha da yaygın olduğunu gösteriyor.

“HER DİYETİ DENEDİM”

Dr. Fuller, planı bir obezite kliniğinde 15 yılı aşkın süredir çalışarak geliştirdi. Önünde üzgün bir şekilde oturan hastaların çoğunun ona iyice benzer hikayeyi anlattığını gördü: Her diyeti denediler ve durumları daha da kötüye gitti:

Zamanla kilo vermekte zorlanıyorlardı ve “derhal birkaç kilo bile veremiyorum, ne yapacağımı bilmiyorum” diyorlardı.

Dr. Fuller bu durumu şöyle açıklıyor: “2 milyar sterlinlik İngiltere perhiz endüstrisinin bilmenizi istemediği şey, irade eksikliğinden dolayı başarısız olmadığınız; biyoloji ile ilgili nedenlerden dolayı başarısız olduğunuz.”

PSİKOLOJİK OLARAK DAHA AZ ZORLAYICI

Dr. Fuller yavaş kilo verdirerek görüntülerinin daimi olmasını ve psikolojik olarak da daha az zorlayıcı bir süreç yaşamalarını sağlıyor. Önerdiği diyette; günde beş öğün öneriyor. Ancak bu öğünlerden yalnızca ilkinin büyük olması gerektiğini ve günün sonundaki öğünün de en küçük olması gerektiğini belirtiyor.

EV YEMEĞİ VE SPOR

Haftanın altı günü ev yemeği yenilmesini ve sadece haftada tek bir öğünü dışarıdan yemeği öneriyor. Ve bu süreçte haftanın altı günü de 30'ar dakikalık egzersizlerin yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Hatta bunun için haftanın üç günü televizyon veya herhangi bir ekranı yasaklıyor, diğer dört günde de maksimum 2 saat diyerek danışanlarını harekete yönlendiriyor. Ve mutlaka 6-8 saat uyunması gerektiğini belirtiyor.

Fuller, kilo verildikten sonra kiloların korunması için de bu önerilerini birazcık değiştiriyor. Haftanın beş günü konut yemeği derken, açık havada yemek yemek yemeği haftada iki öğüne çıkarıyor. Ve televizyon yasağını da azıcık daha esnetiyor ve haftanın iki günü izlemeyi yasaklıyor; fakat sporu hayatınızdan çıkarmamanız gerektiğinin altını çiziyor ve mutlaka beş gün, 30'ar dakika düşük veya orta yoğunlukta spor öneriyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yavas-ama-kalici-kilo-vermenin-yollari-haberi-531916