Yeni araştırma, Kovid hatırlatma dozlarının sınırlı koruma sağladığını gösterdi

Independent Türkçe'de yer alan habere tarafından, Rahatsızlık Denetleme ve Korunma Merkezi (CDC), 18 yaş ve üzeri bağışıklık sistemi baskılanmamış kişilere ait 360 binden pozitif sıhhat kaydını inceleme etti.

Yeni bir araştırma, yeni Kovid-19 hatırlatma dozlarının daha aşağı varyantlara karşısında sınırlı koruma sağladığını ortaya koydu.

Egzersiz, ayrıca orijinal Kovid-19 virüsüne ayrıca de yeni Omicron varyantlarına aleyhinde koruma karşılayan iki değerlikli hatırlatma dozlarının, olağan tek değerlikli hatırlatma dozlarından yalnızca biraz daha artı koruma sağladığını gösterdi.

Rahatsızlık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 14 Eylül ve 11 Kasım arasında yeni hatırlatma dozlarını alan, bağışıklık sistemi baskılanmamış 18 yaş ve üzeri kişilere ait 360 binden artı afiyet kaydını analiz etti. Bunun sonucunda dozların semptomatik enfeksiyonların yüzde 40 ila 60'ına karşısında koruma sağladığı tespit edildi.

CDC'de atama bölge epidemiyolog Dr. Ruth Link-Gelles, CNN'e yaptığı açıklamada, "Bu koruma yüzde 100 değil ama gerçi bir şeydir" diye konuştu.

Link-Gelles, hatırlatma dozlarının yüzde 90 ila 100 oranındaki koruma başarısının 2020'de ilk olarak piyasaya sürüldüklerinde görüldüğünü, sonra Delta varyantına karşısında yüzde 70'e ve nihayetinde Omicron'a karşı yüzde 50'ye düştüğünü belirtti.

Epidemiyolog, "Bence burada gördüğümüz şey, iki değerlikli aşının aslında de geçmişteki hatırlatma dozlarından hemencecik daha sonra görebileceğimiz türden bir etkinliği size geri getirdiği. Ve bu şahane bir şey. Biz de bu noktaya ulaşmasını istiyorduk" diye ekledi.

Ölüme ve hastaneye yatışa karşısında korumaya ilişkin egzersiz sonuçları demin açıklanmadı.

öte taraftan, Link-Geller, maske ve sosyal mesafenin geçmişte kalmadığını, Kovid enfeksiyonlarından korunmada daha iyi sonuçlar almak için aktüel aşılarla birlikte kullanılabileceğini söyledi.

CNN'e yaptığı açıklamada bilim insanı, "Özellikle de gezi etme, ihtiyar akrabalarınızla ve savunmasız insanlarla vakit geçirme olasılığınızın yüksek olduğu tatillere girerken..." diye ekledi.

Kendimce enfeksiyondan ve dolayısıyla virüsü sevdiklerinize bulaştırmaktan bir miktar korunmak, hiç korunmamaktan daha iyidir.

Bir önceki dozdan çok eksik koruma kaldığı takdirde, iki değerlikli hatırlatma dozlarının son aşıdan 8 ay daha sonra sağlamaya devam ettiği koruma oranının yüzde 56 olduğu da saptandı.

öte taraftan, son aşı dozunu iki değerlikli hatırlatma dozlarından iki ila üç ay önce almış olan 18 ila 49 yaşındaki kişilerde koruma oranı yalnızca yüzde 30, 65 yaş ve üzeri kişilerde ise sadece yüzde 28'di.

CNN'in aktardığına tarafından, ABD'de yaşayanların sadece yüzde 11'i BA.4 ve BA.5 adlı Omicron daha alçak varyantlarına aleyhinde hatırlatma dozu aldı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yeni-arastirma-kovid-hatirlatma-dozlarinin-sinirli-koruma-sagladigini-gosterdi-haberi-557892