Sözcü Gazetesi'nden Ümit Türk'ün haberine kadar Özdil'in 2021'in açılışı ise Meclis Başkanlığı'nın kabahat duyurusu üzerine açılan dava oldu. Yılmaz Özdil'e, Meclis'teki hırsızlıklarla ilgili gazetelerde meydana çıkan haberleri köşesine taşıdığı ve TBMM ifadesindeki son 3 harfi minik yazdığı için dava açıldı. “TBMM'yi aşağıladığı” suçlamasıyla 2 yıla değin hapsi ile “seçme-seçilme hakkından mahrum bırakılması” istendi.

Çoklu baro teklifinin Yargı Komisyonu'ndaki görüşmelerine bulunma için 3 Temmuz 2020'de Ankara'ya dışarı giden çok sayıdaki baro başkanı TBMM'ye alınmamıştı. Türkiye'nin en çok okunan yazarlarından olan Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, 4 Temmuz'daki köşe yazısında baro başkanlarının Meclis'e alınmamasını eleştirerek, bugüne değin TBMM'de kayıtlara geçen hırsızlık ve yolsuzlukların sıralandığı bir yazı kaleme almıştı. TBMM Hukuk Hizmetleri Başkanlığı, Özdil'in yazısı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yaparak yazıda geçen ifadelerin, TBMM'nin milletvekillerini aracısız olarak hedef bölge, Meclis'i ufak düşüren maksatlı bir yazı olduğu iddiasında bulundu. Özdil'in TCK 301. madde de bulunan “Türkiye Büyük Halk Meclisi'ni alenen aşağılamak” suçundan yargılanması istek edildi.

SUÇLAMALARI REDDETTİ

Suçlamanın soruşturma iznine alt olması nedeniyle Hak Bakanlığı Canice İşleri Genel Müdürlüğü'nden soruşturma izni bölge savcılık, Özdil'in ifadesine başvurdu. Özdil, savcılığa gönderdiği dilekçede, “haberin realite, aktüalite ve toplumsal ilgi ile biçim aralarında düşünsel senet bulunduğunu” belirterek suçlamaları kabul etmediğini açıklama etti. Ama savcılık hazırladığı iddianamede, köşe yazısındaki ibarelerin zihin izah etme hürriyeti ve sert tenkit zarfında olmadıkları, TBMM'yi alenen aşağılama niteliğinde olduğu iddiasıyla dava açıp Özdil'in yargılanmasını talep etti.

Yılmaz Özdil hakkında, Bursa Başsavcılığı da, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşım nedeniyle, “Atatürk'ün hatırasına hakaret” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yilmaz-ozdile-bir-dava-daha-haberi-527479