2004 yılıydı.

Hint Okyanusu'nda 9.3 büyüklüğünde yer sarsıntısı oldu, tsunami oluştu, Endonezya, Tayland kıyılarına vurdu, 230 bin insan hayatını kaybetti.

Dünyanın en büyük haber ajansları, yıkım bölgesinden az önce tek kare bile bakış geçememişken, Norveç gazetesi Verdens Gang, bardaktan boşanırcasına fotoğraflar ve videolar yayınlamaya başladı!

Çünkü…

O güne dek Norveç haricen adı sanı duyulmayan bu gazete, bir yıl önce “yurttaş gazeteciler” için telefon hattı kurmuştu.

Tsunami vurur vurmaz, bölgede bulunan Norveçli turistler cep telefonlarıyla görüntüler kaydederek, Verdens Gang'a göndermişti.

Böylece, tsunami dakikalarını ıskalayan dünyanın en büyük haber ajansları yıkım bölgesine muhabir gönderene dek, Norveç gazetesi muhabir bile göndermeden, bölgedeki yurttaş muhabirlerinden faydalanarak, tsunamiyi saniye saniye tüm dünyaya göstermişti.

Basın tarihinde milattı.

Vatandaş gazeteciliği kavramı, 90'lı yıllarda ABD'de ortaya çıktı.

Mesleği gazetecilik olmayan şahısların, habere şahitlik etmesine, o haberi görüntülemesine, teknolojiyi kullanarak yayınlamasına, yani, o haberi topluma aktarmasına, vatandaş gazeteciliği deniyor.

Facebook, Twitter, Instagram kullanıcıları, youtuber'lar blogger'lar “yurttaş gazeteci” kabul ediliyor.

YAZININ TAMAMINI BURAYA TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yilmaz-ozdil-yazdi-vatandas-gazeteciligi-haberi-532212