Lafçı Gazetesi'nin haberine göre corona virüs yaşamın bir hayli kesiminde tesirini gösterirken insanları selamlaşma biçimlerini de etkiledi. Uzmanların maske, mesafe ve hijyen ihtarından sonra insanlar değişik selamlaşma yollarına müracaat etiyor.

Bazı insanlar “yumruk tokuşturarak” selamlaşırken uzmanlar ise bu gidişat yanlış olduğunu, mesafeli bir biçimde selamlaşmak gerektiğini belirtti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Atakan Canbulat, Covid-19'un partiküller yoluyla bulaştığı için yumrukta, elin her yerinde olabildiğine dikkat toplayarak, “Pandemide en ehemmiyetli şey korunmaktır. Korunmada temas çok ehemmiyetlidir. Bu süreçte el sıkışmamaya çalışıyoruz. Görüyoruz ki ne yazık ki insanlar yumruk yumruğa bir birine selam veriyor. Bu Covid-19 partiküller yoluyla bulaştığı için yumruğumuzda, elimizin her yerinde bu virüs olabilir. Bizim daha öncekinden günümüze kadar gelen elimize göğsümüze götürme biçiminde selamlaşma şeklini kullanmalıyız. Bu mikrop avucumuzun içinde olabileceği gibi elimizin üst bölgesinde de olabilir” dedi.

“DİRSEKTE DE MİKROP OLABİLİR”

Dirsek dirseğe selamlaşmadan da virüsün bulaşabileceğini vurgulayan Dr. Canbulat, “Daha Öncekinden kalma alışkanlıklardan bir tanesi de dirseğin içerisine aksırmaktır. Bazen insanlar dirsek dirseğe de temas bulunuyorlar. Dirsekte de bu mikrop olabilir” diye konuştu.

“ELDİVENLERİ SIK DEĞİŞTİRİN”

Takılan eldivenin insana farkında olmadan güven verdiğine dikkat toplayan Uzm. Dr. Canbulat, “Uzaktan selam vermek önerimizdir. Bazen eldiven kullanıyoruz. Eldiven ehemmiyetli ama bu gidişat insana farkında olmadan bir güven veriyor. O eldivenin üzerinde de mikrop olabilir. Sık değiştirmek gerekiyor. Bu mikrobun bazı yüzeylerde çok uzun müddet kaldığına ait çalışmalar oldu. Güneş ışınları bu virüsü inaktif hale getiriyor. Basmakalıpta 2 saat içerisinde bu virüs yüzde 6'ya kadar düşüyor. Bazen 24 saat sonra bazı yüzeylerde virüsün izlerine tesadüfülüyor. Havalanan ve güneş alan yerlerde fazla biçimde paranoyak olmaya gerek yok. Temas ve maske çok ehemmiyetlidir” biçiminde konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com