Ramazan ayında orucu bozan ve bozmayan durumlara oldukça dikkat ediliyor. Peki Merhem kullanmak orucu bozar mı? Oruçluyken ilaçlı bant kullanabilir miyiz? Krem kullanmak orucu bozar mı?

Ramazan ayının en çok merak edilen sorularından biri ‘Krem, vazelin, merhem kullanmak orucu bozar mı?’ oldu.

Ramazan ayının en çok merak edilen sorularından biri ‘Krem, vazelin, merhem kullanmak orucu bozar mı?’ oldu. Din alimleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı kremin vücudun iç organlara ulaşmaması dahilinde orucu bozmadığını söyledi. 



DERİDEN NÜFUZ EDEN HİÇBİRŞEY ORUCU BOZMAZ

İslam alimleri krem, vazelin ve merhemi tek bir kategoride ele alarak derinin emdiği şeyler olarak nitelemiştir. Bu tür şeylerin orucu bozup bozmayacağına ise şu şekilde cevap vermiştir; “ Vücudun mesamatından (cild üzerinde bulunan teneffüse yarayan küçük delikler, gözenekler)içeriye nüfuz eden şeyler orucu bozmaz. Binaen aleyh vücuda sürülen bir yağ veya yıkanıp soğukluğu içeriye nüfuz eden bir su, orucu ifsat etmez (bozmaz). Mesela; göze sürülen bir sürme orucu bozmaz. Velev ki, eseri ve rengi tükürükte görülse müstesna. Çünkü bunların nüfuzu, mesemat (gözenekler) vasıtasıyladır.” 

MERHEMİN BEYİNE GİDİP GİTMEDİĞİ ŞÜPHEYE DÜŞÜRÜR

Baştaki veya karında ki bir yaraya konulup yaranın rutubetiyle ıslanarak dimağa (kafanın içi) veya içeriye gitmeyen bir ilaçtan dolayı bil’ittifak oruç bozulmaz. Fakat böyle bir yaraya konulup dimağa veya içeriye gidip gitmediğinden şüphe edilen bir ilaç İmam-ı Azama göre orucu bozar. Çünkü böyle bir ilaç adeta içeriye nüfuz eder. İmameyn’e göre böyle bir şüphe orucu bozmaz. (Büyük İslam İlmihali) Görülüyor ki; Açık bir yaranın üzerine krem sürmek her durumda şüphelidir, bunu tercih etmemek gerekir. Herhangi bir yara vs. söz konusu değilse, krem kullanmanın oruca bir zararı yoktur” şeklinde açıklandı.