Meâric Suresi 19. ayeti ne anlatıyor? Meâric Suresi 19. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Meâric Suresi 19. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ الْاِنْسَانَ خُلِقَ هَلُوعًاۙ

Meâric Suresi 19. Ayetinin Meali (Anlamı):

Gerçekten insan, böylece doyumsuz ve tez canlı yaratılmıştır.

Meâric Suresi 19. Ayetinin Tefsiri:

Dinî bir edep ve tezkiye görmemiş çiğ nefsin üç keskin vasfı vardır:

    هَلُوعٌ (helû‘): Mala ve menfaate karşısında şiddetli doyumsuzluk sahibi, haris; bunun yanına tez canlı, öyle sabırsız, tahammülsüz ve oyunbozan. Zaten gelen iki vasıf da bunu izah eder:

    جَزُوعٌ (cezû‘): Kendisine bir kötülük, örneğin ağrı, bezginlik, yokluk, hastalık gibi bir acı dokunduğu zaman kıvranır, sızlanır, feryad ü figân eder. Dayanamaz, başkalarından medet bekler.

    مَنُوعٌ (menû‘): Kendisine bir iyilik ulaştığı vakit; mesela bir servete, bir sıhhate, bir makama konduğu vakit hırsından, kıskançlığından hiç kimseye bir şey devretmek istemez. Ağladığı günü hemencecik unutur. Başı ağrıdığı vakit her şeyden ve herkesten medet uman o mızmız adam, bu defa birazcık zor bulunca kimseye bir lokma vermemek, iyiliğe önlemek için sıkıca bir yaramaz kesilir. Gerçek ve iyi olan her şeye sırtını çevirir. Eline geçeni toplayıp yığmaya, saklamaya çalışır. Bu yüzdendir fakat, o deli alev onu kendine çağırır.

Pintilik ve cimrilik hastalığına tutulmuş böyle zavallılara Resûlullah (s.a.s.) şöyle bir tedavi yolu nasihat eder:

“Kesenin ağzını sıkma! Allah da sana sıkarak verir!” Bir başka rivayete tarafından de şöyle buyurur: “Malını Allah yolunda harca, sayıp durma, Allah da sana karşısında nimetini sayıp esirger. Paranı çömlekte gizleme, Allah da senden saklar.” (Buhârî, Zekât 21; Müslim, Zekât 88)

Ancak şu güzel vasıflara sahip olanlar, bu kötü sıfatlardan temizlenir ve kendilerini cehennemden korurlar. Cehennemden uzakta tutulacak mü’minlerin sahip oldukları güzel vasıflarda birincil sırayı namaz ve namaza devam almaktadır:

Meâric Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Meâric Suresi 19. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mearic-suresi-19-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html