SÜRÜKLEYİCİ BİR SERÜVEN

Konusunu hakiki bir hikayeden alan Netflix yapımı Kazı (The Dig), İngiliz yazar ve gazeteci John Preston’ın aynı adlı romanından uyarlandı. Başrollerini; Oscar adaylığı yer alan Tony ve BAFTA ödüllü sanatkâr oyuncu Ralph Fiennes ve BAFTA ödüllü aktris Carey Mulligan paylaşıyor. Konusu 2. Dünya Savaşı’nın derhal öncesinde geçen The Dig; biyografi, dram ve tarih türü sevenlerin beğenerek izleyeceği akıcı bir dönem filmi. Özellikle kazıbilim/kazıbilim ve kültürel araştırmalara meraklı olanlar için elbette kaçırılmaması gereken bir üretim olduğunu söylemekte fayda var. Çünkü The Dig filmi izleyiciyi, coşku batmış bir maceraya ve harikulade bir serüvene çıkartıyor.

FİLMİN KONUSU

1939 yılında Britanyalı zengin bir dul olan Edith Pretty, Basil Brown adlı bir arkeologdan arazisindeki höyükleri kazmasını ister. Bu kazı, insanlık tarihinin en büyük keşiflerinden birisi olacaktır.

Yönetmenliğini Avustralyalı film ve tiyatro yönetmeni Simon Stone’un üstlendiği filmin senaryosu Moira Buffini’ye ait. Filmin oyuncuları arasında; Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily James, Johnny Flynn, Ben Chaplin ve Ken Stott yer alıyor.

KAMERA ARKASI

-Rory Lomax kurgusal bir karakterdir. Kazı alanının reel fotoğrafçıları Mercie Lack ve Barbara Wagstaff’tı. 

- Çekimler esnasında Edith Pretty’i canlandıran Carey Mulligan 34 yaşındaydı. Reel hayatta Edith Pretty, 1939 yılında kazıya başlandığında 56 yaşındaydı.

- Reel hayatta Basil Brown, Bayan Pretty'den haftada 30 şilin ücret alıyordu. Filmde Basil Brown karakterine işi kabul etmesi için bahşedilen mektuba bu yazılmıştı.

THE DIG

Netflix’in yaşam öyküsü, dram ve tarih türündeki filmi The Dig, izleyiciyi akıcı bir maceraya çıkartmasının yanı sıra, 2. Dünya Savaşı’nın eşiğine gelmiş olan İngiltere’de yaşananları çarpıcı bir atmosfer eşliğinde aktarıyor.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/nefes-kesici-bir-macera-kazi-the-dig-yazisi-528889