Kimi düğünlerde hiç gösteri olmaksızın yalnız mevlüd okutulmakla, kimilerinde de yalnız eğlenti ile yetinilmektedir. İslam’a kadar nişan ya da düğünde gösteri yerine getirmek caiz midir?

İslâm evrensel bir din olduğu için mü’minin bütün ihtiyaçlarına yanıt vermeyi hedefler. Keder ve endişe insan için olduğu dek mutluluk ve neş’e de insanın belirlenmiş gün ve zamanlarda hayatının bir parçası olur. Bayram, nişan ve nikah günleri böyledir. Bu yüzden Hz. Peygamber’in ve ashabının bu sevinçli günlerde meşrû bir takım eğlencelere müsade verdikleri görülür.

“NİKAHI İLAN EDİN. ONU MESCİTLERDE KIYIN VE ONUN ÜZERİNE DEF ÇALIN!”

Hadiste şöyle buyurulur: «Nikâhı bildiri edin. Onu mescitlerde kıyın ve onun üzerine def çalın.»1 Hz. Âişe, Es’ad İbn Zürâre’nin (r.a.) yetim kalan kızı Fâriga’yı himaye edip yetiştirmiş ve ensar’dan bir erkekle evlendirmişti. Gelini götürüp dönünce Allâh’ın elçisi şöyle buyurdu: «Ey Âişe; Gelinle birlikte def çalıp şarkı söyleyecek bir câriye göndermediniz mi?»2 Başka bir rivayette şarkıda söylenebilecek bir takım ifadeler de yer almıştır (bk. yukarıda «Düğün Eğlencesi» konusu).

Rubeyye binti Muavviz’ın (r. anhâ) evliliği esnasında da Allâh’ın Rasülünün aynı şekilde def çalınmasına ve genç kızların şarkı söylemesine müsade verdiği nakledilmiştir.3

Bu şart, nişan ve evlilik gibi sevinçli günlerde meşrû bazı eğlencelerin yapılmasının mubah olduğunu gösterir. Ancak bu gibi eğlenceler başka haram ya da mekruhları birlikte getirmemelidir. Yalnız hanımlar veya yalnız erkekler arasında olmalı, İslâmî nezaket ve ölçülerin dışına taşımamalıdır.

Evlilikte misafirlere eğlence verilmesi sünnet olduğu gibi Allah Teâlâ’ya şükür edinmek üzere Kur’ân-ı Kerîm ve mevlid gibi güzel menkıbelerin okunması ve dua yapılması da güzel olur.

Dipnotlar:

1. Tirmizî, Nikâh, 6. 2. İbn Mâce, Nikâh, 21; A.b. Hanbel, IV, 78. 3. Tirmizî, Nikâh, 6; İbn Mâce, Nikâh, 21; İbn Hanbel, II, 52.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nikahi-ilan-edin-onu-mescitlerde-kiyin-ve-onun-uzerine-def-calin-hadisi.html