Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Cömert, özellikle anaokulu veya okula başlayan çocukların ilk kere kalabalık ortamlarda bulundukları için bağışıklık sistemlerinin bütünüyle güçlenmediğine uyarı çekerek ailelere tavsiyelerde bulundu.

Dengeli besin ve uyku düzeni fazla önemli

Her anne babayı tedirgin eden olayların başında çocuklarının hastalanması geldiğini aktaran Eli Açık, "Çocukların çoğunluğu bilhassa güz ve kış aylarında daha sık hastalanmaktadırlar. Özellikle anaokulu veya okula başlanan ilk sene hastalık açısından daha zorlu geçmektedir. Çünkü mektep çağına değin topluluk ortamlardan uzak duran çocuklar mikroplarla tanışmamış ve bağışıklığı güçlenmemiştir. Mektep çağıyla beraber kapalı sınıf ortamlarında çoğu çocuğun beraber vakit geçirmesiyle her çocuk yanındaki arkadaşına vücutlarının az önce tanışmadığı mikrop ve bakterileri birbirlerine sunmakta, doğal olarak hastalıkları da beraberinde getirmektedir" dedi.

Bağışıklık sisteminin önemine dikkat çeken Eli Açık, “Bağışıklığı güçlenen çocuklarda okulda geçirilen her sene bir yıl öncesine tarafından daha eksik hastalıklı olarak atlatılır. Bağışıklık sistemimiz mikropları tanınma esasına kadar çalışmaktadır. Cisim hiç bilmediği, tanımadığı bir mikropla karşılaşınca mikroba karşı yenik düşüp hastalanmaktadır. Gövde, benzer mikropla baştan karşılaşırsa buna aleyhinde bağışıklık sistemimiz devreye girer ve rahatsızlık oluşmadan atlatılmış olur. Natürel bu savaşı kazanması için vücudun bağışıklığının ve direncinin iyi olması gerekmektedir. Bu da bilhassa dengelenmiş gıda, uyku düzenin iyi olması ve hareketli bir yaşam ile sağlanmaktadır. Bağışıklığı iyi olmasına rağmen alerjik çocuklarda astım ve alerjik rinit gibi durumlar çocukların sık hastalanmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

Okula giden çocukların yılda kaç kez hastalanması normal

Yüksek ateş ile birlikte bu belirtiler varsa uyarı!

Birçok hastalığın ilk belirtisinin yüksek alev olduğunun altını çizen Eli Açık, “Vücudumuza mikrop girdiği zaman vücudun ilk korunma şekli ateşi yükseltip mikrobun yayılımını engellemektir. Ateşin kesintisiz yüksek seyretmesi (38,5) çocuğun kötü görünümde olması, şiddetli kusma, beraberinde döküntü olması, 3 ay altında bebeklerde alev olması durumlarda çocuk hekimine görünmek gerekmektedir” diyerek bilhassa çocukların okula başladığı ilk yılda 8-10 defa hastalanmasının sıradan olduğunu belirtti.

Vücuda mikrop girdiğinde, vücudun ilk korunma şeklinin ateşi yükseltip mikrobun yayılımını alıkoymak olduğunu söyleyen Eli Bol, ailelere şu uyarılarda bulundu:

"Ateşin aralıksız yüksek seyretmesi (38,5), çocuğun kötü görünümde olması, şiddetli kusma, ateş ile beraberinde döküntü olması, 3 ay aşağıda bebeklerde alev olması durumlarda çocuk hekimine gözükmek gerekmektedir. Eğer bir çocuk sık antibiyotik kullanımı öyküsü var ve enfeksiyonları kesintisiz ağır geçiriyorsa, yükselme gelişme geriliği varsa, ciltte veya ağızda sürekli mantar enfeksiyonu oluyorsa, ailede immün yetmezlikli biri varsa immün yetmezlik açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Hem bir çocuk 1 yılda ikiden fazla sinüs enfeksiyonu, zatürre, derin doku enfeksiyonu ve dörtten artı kulak enfeksiyonu yaşıyor ise yeniden immün yetmezlik açısından değerlendirilmesi gerekir."

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/okula-giden-cocuklarin-yilda-kac-kez-hastalanmasi-normal-6438580