OpenAI, kitapları özetleyebilen bir yapay akıl modeli ilerletti. GPT- 3'ün ince ayarlı bir versiyonu olan model, önce bir kitabın ufak bölümlerini özetleyerek ve arkasında bu özetleri OpenAI'ın “öz yinelemeli görev ayrıştırma” olarak adlandırdığı bir paradigmayı peşine düşüp takip ederek daha üstteki düzey özetler halinde özetleyerek çalışıyor. 

Hizalama sorununa ölçeklenebilir bir çözümün, model çıktılarının ırk tarafından değerlendirilmesinin zorlama ya da vakit tip olduğu görevlerde çalışması gerekiyor. OpenAI'ın kendi paylaştığı bilgilere baktığımızda şirketin, ölçeklenebilir hizalama tekniklerini test etmek bütün kitapları özet çıkarmak üzere bir model eğittiğini görüyoruz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu model, önce bir kitabın minik bölümlerini özetleyerek, arkasında bu özetleri daha üst düzey bir özet halinde özetleyerek çalışıyor. Hatta OpenAI'ın sitesine baktığımızda Lewis Carroll'ın Alice's Adventures in Wonderland (Alice Harikalar Diyarında) kitabının bir özetini bakmak muhtemel.

OpenAI, en iyi modelin GPT-3'ten ince ayarlandığını ve bütün kitapların akılcı özetlerini oluşturduğunu belirtiyor. Hatta bu özetler, ara sıra insan göre yazılan özetlerin sıradan kalitesiyle eşleşiyor. Modelin ayrıca kitap uzunluğunda özetleme için BookSum bilgi setinde en gelişmiş sonuçları elde ettiği belirtiliyor. Kitap uzunluğundaki soru cevaplama için NarrativeQA bilgi setinde en son teknolojiyi elde etmek için modelin özetleri kullanılabiliyor.

OpenAI, modellerini artan bir şekilde daha kompleks görevleri gerçekleştirmek için eğitirken, modellerin çıktılarının bilinçli değerlendirmelerini yapmanın halk müziği için gitgide artarak daha baskı ışık halkası geleceğini belirtiyor. Bu durumun model çıktılarında, mevcut modeller dağıtıldığında negatif sonuçlara yol açabilecek ince sorunları tespit etmeyi zorlaştırdığını gösteren şirket, yetenekleri arttıkça modellerini değer biçme yeteneğinin de artmasını istiyor. Şirket, bu konuda yaklaşımlarının insanları öteki modellerden gelen yardımları kullanarak alet öğrenimi modeli çıktılarını değerlendirme konusunda yetkilendirmek olduğunun altını çiziyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/24/openai-kitap-ozeti-cikaran-yapay-zeka-modeli-gelistirdi