Opera ve Mozilla Firefox tarayıcıları özelleştirme ve mahremiyet konusunda kullanıcılara çoğu seçenek vaat ediyor. Bu özellikler her iki tarayıcıyı ayrı alanlarda birbirinin önüne taşıyor. İçeriğimizde Opera ve Mozilla Firefox’un sunmuş olduğu özellikleri ayrıntılı bir şekilde inceleyerek 5 maddede karşılaştırdık.

Firefox 89 yeni bir tasarım ile geldi

Opera mı daha iyi? Mozilla Firefox mu?

Reklam yasaklayıcı

Opera‘nın kendi bünyesinde bir reklam yasaklayıcı eklentisi yer alıyor. Epeyce da iyi bir performans gösteriyor. Eklenti tüm reklam seçeneklerini engellemekle kalmıyor bununla birlikte size kendi kurallarınızı oluşturma seçeneği sunuyor. Mesela seçim ettiğiniz siteleri beyaz listeye ekleyerek reklam göstermelerine müsade verebilirsiniz.

Opera vs Mozilla Firefox Hangi tarayıcı daha iyi

Mozilla tarafında ise reklam engelleyici gibi bir eklenti bulunmuyor. Bu durumda seçim edebileceğiniz bir yaklaşma var. Tarayıcınıza üçüncü taraf bir reklam müdahale etme uzantısı kurabilirsiniz. Bu Nedenle üzerinde çalıştığınız meslek reklamlar göre engellenmemiş olur.

İki tarayıcıyı da reklam müdahale etme konusunda karşılaştırdığımızda Opera‘nın önde olduğunu görüyoruz. Çünkü dıştan üçüncü taraf bir eklenti kurmak yerine tarayıcının kendisinin sunması daha güvenilir bir yaklaşma.

VPN desteği

VPN kaynaktan hedefe veri aktarımı konusunda tehlikesiz ve şifreli bir geçiş sağlıyor. Yanı sıra coğrafi koşullarla engellenen içeriklere de erişmenize olasılık tanır. Bu konuda Opera reklam engelleyicide olduğu gibi yine aynı bir yol izledi ve tarayıcısına VPN aracını ekledi. VPN’e tek bir tıklama ile erişebilir ve istediğiniz konumdan temas sağlayabilirsiniz. Kullanılan toplam veri, tarih ve saat gibi birtakım ek bilgileri de görüntüleyebilirsiniz. Bu VPN gizli modda bile kullanılabiliyor. Böylece internet aleminde daha rahat dolaşabiliyorsunuz.

Opera vs Mozilla Firefox Hangi tarayıcı daha iyi

Firefox cephesine baktığımızda tarayıcının yerleşik bir VPN hizmeti barındırmadığını görüyoruz. gerçi iyi bir VPN arayışı içerisine girerseniz üçüncü taraf eklentiler sayesinde kurabilirsiniz. sonuç olarak baktığımızda bu konuda da Opera‘nın Mozilla Firefox karşı avantaj kurduğuna şahit oluyoruz.

Çapraz aygıt desteği

Cihazlar arası desteğe sahip olmak bundan böyle lüksten ziyade bir gereklilik haline dönüştü. Tüm verileri senkronize etmek ve içeriğe tüm cihazlardan erişim sağlayabilmek meslek akışı verilerini kolaylaştırıyor.

Opera vs Mozilla Firefox Hangi tarayıcı daha iyi

Opera hesabıyla antre yapıldığında yer imleri, geçmiş şifreler ve kayıtlı verilerinizin tabi olduğu bütün cihazlarda kolayca erişilebiliyor. Bunun üzerine Opera’nın sunduğu My Flow özelliği de ek bir huzur sağlıyor. Seçenek doğru hesabınıza antre yapmadan fotoğraf, video, bağlantı ve notlar gibi ayrı dosya türlerini kolayca paylaşabiliyorsunuz.

Mozilla Firefox tarayıcı verilerini ayrı cihazlar arasında senkronize etmenize olanak tanıyor. Hesabınızla oturum açtıktan daha sonra cihazlarda yer imleri, ayarlar, veriler ve açık sekmeler gibi yerlere erişebiliyorsunuz. Her iki tarayıcı da her ne dek çapraz aygıt desteğiyle gelse de Opera, My Flow özelliğiyle Mozilla Firefox’un önüne geçiyor.

Özelleştirmeler

Çoğu kullanıcı tarayıcının stok olarak sunduğu temaları değiştirmeyi seçim ediyor. Bu konuda kullanıcı arayüzünde ince ayar yapmaktan bireysel tarayıcı bileşenlerinde değişim yapmaya kadar denenecek çok şey bulunuyor.

Opera en özelleştirilebilir tarayıcılardan birisi olarak biliniyor. Bu iddiayı haklı hariç tutmak için de doğrusu elinde birçok sebep var. Temaları değiştirmekten ayrı duvar kağıtları arasında geçiş yapmaya hatta sosyal medyanıza ve anlık mesajlaşma uygulamalarınıza erişmeye dek birçok seçeneği bir tık ötede tutuyor.

Mozilla Firefox yukarıdaki özelliklerin dışarıda ilk elden Pockets üzerinden gelen haber akışları ve makaleleri de görüntülüyor. Hem kullanıcılara başlık çubuğu, yemek listesi çubuğu ve yer imleri vasıta çubuğu üzerinde ince ayar yapma seçeneği sunuyor. başkaca mağazadan ilave temalar da indirebilirsiniz.

Bu alanda kesinkes bir kazanan tahsis etmek zor. Opera kullanıcıya tüm arayüzü özelleştirme seçeneklerini sunarken Mozilla Firefox büyük ölçüde kişisel tarayıcı bileşenlerini değiştirmeye odaklanıyor.

Hız ve performans

Bu etmen öyle düz sayılarla açıklanabilecek bir terim değil. Ama sürat bir kullanıcının tarayıcı hakkındaki genel kararını verdiği en önemli etmenlerden birisi.

Bu faktörü en sona hazırlamak daha akla yatkın duruyordu ve biz de en sonda değerlendirmeye karar verdik. Çünkü bu noktada Opera‘nın sunduğu çok sayıda özelliği belirlemek gerekiyor. İşlevlerin birçok aracısız tarayıcı göre oluşturulduğundan bu günlük kullanımda Opera’yı azıcık daha yavaşlatıyor.

Mozilla Firefox yüksek ve detaylı kaynak kullanımlarına etkili bir şekilde dayanmayı başardı. Tarayıcının reklam yasaklayıcı ve VPN‘den mahrum olması en azından bu konuda Mozilla için bir nimet diyebiliriz. böylece Opera’nın birçok oturmuş seçeneğe sahip ve hantal Chromium‘a dayanması onu tarayıcının kaynak tüketimini iyi idare eden Firefox karşısında daha yavaş duruma düşmesine yol açıyor.

Opera vs Mozilla Firefox: Netice

Burada tarayıcı endüstrisindeki meşhur iki tarayıcı arasındaki karşılaştırmamızın sonuna geldik. Opera özelleştirmeler ve sunduğu özelliklerle rakibini geride bırakırken Mozilla Firefox mahremiyet ve sürat alanlarında öne çıktı. Firefox size ne değin sıkı gizliliği tercih ettiğinizi tespit seçeneği sunarken Opera, My Flow ve Crypto-Currency özelliklerini sunuyor.

Sizin Mozilla Firefox ve Opera hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Sizler hangi tarayıcıyı seçim ediyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/opera-vs-mozilla-firefox