Pfapa Sendromu, 2 ve 5 yaş arasındaki çocuklarda 41 dereceye değin yükselebilen devirli ateşle tanımlanır. Pfapa sendromu ayrıca faranjit ve adenit olarak ortaya çıkabilir. Uzun süreli hücum dönemleri yaşandığı için bilirkişi muayenesine gereklilik duyulur.

Pfapa Sendromu Nedir?

 

Pfapa Sendromunun en keskin özelliği sürekli tekrarlayan yüksek ateştir. Buna tabi olarak ağızda yaralar oluşması, boğazların iltihaplanması ve boyunda beze oluşumuna neden olan bir hastalıktır. Kronik bir rahatsızlık sayıldığı için uzun zaman devam ederek çocukları etkiler. Fakat zamanla belirtileri azalarak iyileşmeye yönelir.

 

 Pfapa sendromunun en sık görüldüğü yaş grubu 2-5 arasındadır ancak diğer yaş gruplarında da görülebilir. Yaklaşık 8 yıl vücutta çoğu kez devam etmesine karşın yaş ilerledikçe etkisini daha eksik hissettirir. Alev ani olarak yükselir ve bir hafta içinde kendiliğinden düşer. Ahenkli olarak tekrarlayarak rahatsızlık kendisini belirlenmiş eder. 

 

Pfapa Hastalığı Niçin Olur?

 

Pfapa Sendromu nedeni henüz bulunamayan hastalıklardan biridir. Genetik olarak nesilden nesile bir aktarım yaşanması laf konusu değildir. Zamanla vücudun oluşturduğu direnç doğru Pfapa sendromu belirtileri daha eksik görülmektedir. Birçok hasta kullanılan ilaçlara yanıt vermez, Pfapa belirtileri vücutta kendi kendine yok olur.

 

Pfapa Sendromunda yaşanan alev atakları uzmanlar göre incelense de sebep olacak bir mikrop bulunmamıştır. Vücutta iltihap belirtileri olmadığı için hastalığın nedenini bulmak zorlaşmıştır. Atak süreleri süresiz olduğu için hastalığın yaradılış sebebi araştırılamamaktadır. 

 

Pfapa hastalığı dönemsel bir rahatsızlık değildir. bu nedenle ayrıca yaz keza de kış aylarında sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Hekimlerin reçeteyle vereceği ilaçlar baştan sona ateşin düşürülmesi, belirtilerin geçirilmesi mümkündür. Ama tam bir çare yöntemi demin bulunmadığı için iyileşmek sadece vücudun üreteceği bağışıklıkla gerçekleşir.

 

Pfapa Sendromu Belirtileri Nelerdir?

 

Hekimlerin muayene sırasında dikkat ettiği bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerin tamamının bulunması halinde teşhis konulması kolaylaşır. İşte Pfapa Sendromunda sürekli görülen belirtiler:

 

● Birkaç hafta içinde sık sık tekrarlayan yüksek alev,

● Boğazlarda şişme,

● Yutkunma zorluğu,

● Boyunda şişme,

● Ağız içinde bere çıkması olarak sıralanabilir.

Pfapa hastalığında çoğu kez olmasa da çocuklarda halsizlik, kuvvet kaybı, mide bulantısı, ishal görülebilir. Keza vücudun bambaşka bölgelerinde eklem ağrısı yaşanabilir. Karın ağrısı ve baş ağrısı da Pfapa Sendromu belirtileri aralarında yer alır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/pfapa-sendromu-nedir-pfapa-hastaligi-neden-olur-belirtileri-nelerdir-6433507