DWTürkçe'de yer alan habere göre Rekabet Kurumu, Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren diğer hizmetler için kullanılmasına karşın getirdiği koşulları durdurması yönünde geçici durdurma kararı aldı.

4054 sayılı Kanun’un 9. maddesinin dördüncü fıkrasına dayandırılan ve oy birliğiyle alınan karara tarafından Facebook'un bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara data paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe değin bildirmesi gerekecek.

Facebook, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerine itirazda bulunabilecek.

Facebook'a ast olan mesajlaşma hizmeti Whatsapp'in, kullanıcılarına kullanım koşullarının ve gizlilik ilkesinin güncelleneceğine ilişkin yaptığı bilgilendirmenin arkasında fazla sayıda kullanıcı uygulamadan çıkmıştı. Kullanıcılara güncellemeyi kabul etmeleri için 8 Şubat'a dek süre meşhur, güncellemeyi kabul etmeyenlerin uygulamayı kullanamayacağı bildirilmişti. Yaşanan gelişmelerden sonra Rekabet Kurumu konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Rekabet Kurumu, "İlgili teşebbüs kadar yayımlanan bilgilendirme metni çerçevesinde, söz konusu uygulamanın rekabet hukuku bakımından sömürücü ve dışlayıcı birtakım etkilere neden olabileceğinin görüldüğünü" belirtti.

"WhatsApp verileri daha kuytu veriler"

Kurum, WhatsApp'in, kullanıcılarına ait mesaj içerikleri, konum, profil fotoğrafı, grup bilgilerinin yanı sıra, kullanıcıların cihazlarında yüklü diğer bilgilere de erişim sağlayabildiğine sinyâl ederek "Bunların kılavuz, galeri gibi bilgiler ile sınırlı kalmadığı, cihazda yüklü öteki uygulamalarda kullanılan verilerin de kısmen erişilebilir olduğu endişesi bulunmaktadır. Keza, kullanıcılara getirilen yükümlülüğün iyice açıklanmadığı da görülmektedir. öte yandan, Facebook’ta kişiler, kapalı bir grubun tamamına açacakları bilgileri paylaşmakta iken WhatsApp’ta daha minik gruplarda daha özel ya da ticari sır içerebilecek veriler paylaşılabilmektedir. Dolayısıyla WhatsApp verileri herhangi bir sosyal ağ içeriğine tarafından çoğunlukla daha gizli ve şahısların daha geniş bir çevreyle paylaşmak istemeyeceği nitelikte verilerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Kararda WhatsApp verilerinin, öteki Facebook şirket ürün ve verilerine bağlanmasının, Facebook’un tüketici irtibat hizmetleri pazarındaki gücünü, internet reklamcılığı alanındaki rakiplerinin faaliyetini zorlaştıracak şekilde kullanmasına yol açabileceğine, ayrıca aşırı data toplanmasının ve verinin başka hizmetler için kullanılmasının tüketicinin sömürülmesine yol açabileceğine de uyarı çekildi.

180'den artı ülkede 2 milyardan artı kişi göre kullanılan Whatsapp uygulaması, 2014 yılında Facebook göre satın alınmıştı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/rekabet-kurumundan-whatsappa-gecici-tedbir-karari-haberi-528657